Svijet
0

Irak: Amerikanci pucali na civile, jednog ubili

FENA
Američki vojnici greškom su otvorili vatru na četvero iračkih civila i ubili jednoga tokom operacije protiv militanata Al-Qaide, saopćila je u utorak američka vojska.

Dok su američki vojnici hapsili u ponedjeljak osumnjičenog pripadnika Al-Qaide u Tarmiji, 30 km sjeverno od Bagdada, primicao im se automobil čiji se vozač nije povinovao naređenju da stane, navodio vojska u saopćenju, javio je Reuters.

Automobil se nastavio kretati ka vojnicima uprkos tome što su ispalili dva rafala upozorenja. Američki vojnici potom su otvorili vatru po automobilu, pogodivši četvero ljudi u njemu. Jedan od ranjenih putnika umro je na putu do vojne bolnice.

"Žalimo što su Iračani ranjeni ili ubijeni dok su koalicijske snage neumorno radile da očiste ovu zemlju od terorističkih mreža koje prijete sigurnosti Iraka i našim snagama", navodi američki vojni glasnogovornik Anton Alston u izjavi za javnost.

Američki vojnici ubili su pet iračkih civila, uključujući i dijete, u sličnoj pucnjavi prošle sedmice, saopćila je vojska.

Iračani se često žale na "prekomjernu upotrebu sile američkih vojnika" od invazije iz 2003. u kojoj je svrgnut Saddam Hussein, posebno u zračnim udarima i od vojnika koji putuju u konvojima u vojnim vozilima "humvee".