Svijet
0

Irak: Američki vojnici imaju dozvolu za ubijanje iranskih agenata

FENA
Američka administracija odobrila je svojim vojnicima da ubiju ili zarobe iranske agente u Iraku koji s pripadnicima iračkih milicija pripremaju napad na američke i koalicijske snage, izvijestio je "The Washington Post" pozivajući se na vladine dužnosnike i izvore iz protuobavještajnih službi.

Politiku "ubij ili zarobi" odobrio je predsjednik George W. Bush prošle jeseni, zajedno s nizom drugih mjera koje imaju za cilj obuzdati utjecaj Irana od Kabula do Bejruta, i u konačnici poljuljati samouvjerenost Teherana u vlastiti nuklearni program, piše Post pozivajući se na razgovor s trojicom visokih dužnosnika administracije.

Po riječima tih izvora u Iraku su u svakome trenutku nalazi oko 150 iranskih obavještajaca i pripadnika zapovjedništva Revolucionarne garde.

Predsjednik George W. Bush rekao je novinarima u petak kako on nema problema s tom politikom, jer ona služi zaštiti američkih snaga.

"Ima smisla reći da ćemo mi zaustaviti onoga koji pokušava naškoditi našim postrojbama, ili zaustaviti nas da ne postignemo svoje ciljeve, ili ubijati nevine građane u Iraku", rekao je Bush.

On je odbacio upozorenja o opasnosti od širenja sukoba izvan granica Iraka.

"Neki žele reći da sada, zato što pomažemo sami sebi zaustaviti vanjski utjecaj da se ubijaju naši vojnici i irački narod, da mi želimo proširiti to preko granica, što je jednostavno netočna prepostavka", rekao je Bush. "

Vjerujemo da možemo riješiti naše probleme s Iranom diplomatski, i mi radimo na tome. Ustvari ostvarujemo prilično dobar napredak na tom planu", rekao je Bush ne obrazlažući dalje te diplomatske aktivnosti.

Spomenuo je samo iranski nuklearni program i uvođenje sankcija UN-a, ističući kako su SAD uvjerile druge zemlja da se Iranu mora dati do znanja da su njegove nuklearne ambicije "neprihvatljivo ponašanje".

Više od godinu dana američke snage u Iraku tajno su pritvarale desetine osumnjičenih da su iranski agenti, držali ih tri četiri dana i oslobađali.

Ta politika "ulovi i pusti" bila je primjenjena kako bi se izbjegao rast napetosti s Iranom, ali ipak zastrašili njegovi emisari, piše The Washington Post i dodaje kako su prije oslobađanja osumnjičenima uzimani DNK, otisci prstiju i fotografirani su.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe podsjetio je u petak kako je predsjednik Bush najavio da će poduzeti mjere nužne da se zaštite američke snage ne terenu i poremete aktivnosti povezane s napadima na njih, ističući kako su ovlasti američkih snaga u skladu s mandatom Vijeća sigurnosti UN-a.

"Postrojba Qouds (Jerusalem) iranske Revolucionarne garde dio je iranskog državnog aparata koji podržava i izvodi te aktivnosti", naveo je Johndroe u saopćenju.

Zamjenik američke državne tajnice Nicholas Burns u petak je na brifingu u State Departmentu optužio Iran da šitske milicije u Iraku opskrbljuje "tehnologijom usavršenih eksplozivnih naprava".

"Mi znamo da se ta tehnologija koristi za napade na američke snage. Imamo sva prava progoniti iranske paravojne i obavještajne agente koji su uključeni u te aktivnosti unutar Iraka", rekao je Burns.

Poručio je vladi u Teheranu kako mora znati da "bez obzira radi li se o Postrojbi Quds ili nekoj drugoj iranskoj organizaciji, SAD neće tolerirati da se američke vojnike napada na taj način".

Improvizirane eksplozivne naprave, koje su glavno oružje za napad na američke snage u Iraku, u posljednje su vrijeme postale sve ubojitije, jer neke od njih svojim kumulativnim mlazom probijaju i oklop američkog tenka M-1 Abrams, oklopnog transportera Bradley i drugih vojnih vozila.