Svijet
0

Irak: Američke snage ubile 13 pobunjenika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki borbeni avioni i snajperisti ubili su u petak 13 pobunjenika sjeverno od Bagdada u žestokim borbama koje su izbile nakon što su američke snage pokušale uhapsiti jednoga lokalnog vođu Al-Qaide, saopćila je američka vojska.

Ranije ove sedmice američka vojska najavila je pokretanje nove velike ofanzive protiv međunarodne terorističke mreže Al-Qaide i šiitskih ekstremista strahujući da bi oni mogli pojačati napade pred predavanje ključnog izvještaja o situaciji u Iraku pred Kongresom u Washingtonu u septembru, javio je AP.

Akcija u blizini grada Tarmija imala je za cilj vođu Al-Qaide koji je "davao uputstva višim terorističkim vođama".

Kako je na vojnike otvorena vatra sa više zgrada, oni su zatražili zračnu podršku koja je gerilce istjerala iz objekata. Pobunjenici su potom ubijeni avionskom vatrom i snajperskim hicima.

"Uprkos pozivima teroristima da puste žene i djecu da odu na sigurno, jedan dječak je ubijen u zgradi u kojoj se nalazio naoružani terorist koji je pucao na koalicijske snage", saopćila je američka vojska.

Dan ranije američke snage napale su sunitsku džamiju u Tarmiji, nakon što je iz nje otvorena vatra iz mitraljeza i raketnih bacača i kada je poginuo jedan vojnik.

Od invazije na Irak 2003. poginulo je više od 3700 američkih vojnika.