{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irak 2007.: Napredak ostvaren na vojnom, ali ne i na političkom polju

F
FENA
23.12.2007. u 16:24
0
0
Irak 2007.: Napredak ostvaren na vojnom, ali ne i na političkom polju
0
Irak 2007.: Napredak ostvaren na vojnom, ali ne i na političkom polju
Proteklu godinu su u Iraku obilježila razmještanje američkih pojačanja i osjetno poboljšanje sigurnosnih prilika, ali i izostanak značajnijih napora na polju nacionalnog pomirenja.
Prije godinu dana dopredsjednik posebne nadstranačke radne skupine američke vlade za Irak Lee Hamilton ponudio je tmurnu procjenu nasilja u Iraku: "Situacija u Iraku je teška i dodatno se pogoršava", rekao je.

Drugi dopredsjednik radne skupine, bivši američki državni tajnik James Baker, ovim je riječima uputio poziv radne skupine na promjene: "Vrijeme je da se pronađe novi put naprijed, novi pristup."

Predsjednik SAD-a George W. Bush priznao je da njegova politika nije rezultirala željenim rezultatima: "Bila je teška 2006. godina za naše vojnike i Iračane."

Radna skupina za Irak pozvala je na smanjenje broja američkih vojnika u toj zemlji. Ali se predsjednik Bush odlučio se na suprotni pristup.

U januaru je objavio upućivanje dodatnih 30 hiljada vojnika te novu strategiju usmjerenu na poboljšavanje sigurnosti kako bi se iračkim političarima dalo vrijeme za nošenje s važnim pitanjima, poput podjele zarade od nafte i ponovno uključivanje članova bivše stranke Saddama Husseina u vladu i vojsku.

"Radi se o zapanjujućem vojnom uspjehu koji je, vjerujem, prešao očekivanja čak i onih koji su vjerovali u tu ideju od samog početka", kazao je analitičar Michaela O'Hanlona iz institucije Brookings koji je bio kritičan prema politici administracije i skeptičan prema novoj strategiji, prenosi Glas Amerike.

"Gubili smo rat protekle tri i po godine i sada smo, zajedno s našim iračkim kolegama, počeli graditi nešto što nam daje makar pristojne izglede za uspjeh. Radi se o dramatičnom preokretu u odnosu na prije godinu dana", rekao je Hanlon.

Prema podacima američke vojske, broj pobunjeničkih napada u Iraku pao je za 60 posto u odnosu na godinu ranije. Takav trend pripisuje se razmještanju američkih pojačanja, poboljšanjima u iračkim oružanim snagama, prekidu vatre koji su proglasile šijitske paravojne snage te odluci nekih sunitskih šeika u pokrajini Anbar da odbace Al-Qaidu i počnu sarađivati s koalicijom i iračkom vladom.

No nisu sve vijesti iz Iraka bile dobre. Pojačane borbe u prvom dijelu godine učinile su 2007. godinu najsmrtonosnijom za američke oružane snage s gotovo 900 poginulih.

Pa ipak, američki ministar obrane Robert Gates, koji je stigao na čelo Pentagona prije godinu dana, kaže da preokret još nije potpun: "Napredak je stvaran, ali i krhak. Iračka vlada mora iskoristiti ovo vrijeme, kupljeno krvlju američkih, koalicijskih i iračkih vojnika, kako bi usvojila važne zakone."

Bivša dužnosnica Pentagona Michele Fluornoy iz Centra za novu američku sigurnost kaže da politički zastoj u Iraku i dalje potkopava napredak ostvaren na vojnom polju: "Ostvaren je uspjeh u smanjenju nasilja, ali hoće li se to odraziti i na širi strateški uspjeh, ovist će o politici. Ako se trenutno smanjenje nasilja ne pretvori u stvarni politički napredak, onda neće puno vrijediti."

Američki dužnosnici slažu se da je politički napredak ključan, ali oni također dodaju da pokrajinske i lokalne vlasti bolje funkcioniraju nego nacionalna vlada te da Bagdad, čak i bez sporazuma o podjeli zarade od nafte, upućuje više novca u pokrajine.

Do kraja godine jedna od 20 borbenih brigada u Iraku bit će povučena, a do kraja jula, još četiri koje neće biti zamijenjene u slučaju da ne dođe do pogoršanja sigurnosnih prilika.

Analitičari se slažu da bi 2008. godina mogla biti ključno razdoblje za Irak kada će se vidjeti hoće li trenutno smanjenje nasilja dovesti do daljnjeg povlačenja američkih snaga ili će terorističke ćelije, etnički sukobi i politički zastoj produžiti sukob do daljnjega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: