Nakon šest godina
0

Iračkom nacionalnom muzeju vraćeni opljačkani eksponati

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Obnovljenom iračkom Nacionalnom muzeju u ponedjeljak su zvanično vraćeni neki od njegovih eksponata, skoro šest godina nakon što su pljačkaši odnijele antikvitete neprocjenjive vrijednosti u haosu koji je uslijedio nakon američke invazije.

"To je bio mračan period kroz koji je prošao Irak. Kolijevka civilizacije pretrpjela je velika razaranja", izjavio je premijer Nuri al-Maliki na ceremoniji održanoj u muzeju, prenosi AP.

Događaj je došao uoči otvaranja muzeja za javnost u utorak, koji zvaničnici smatraju još jednom prekretnicom u bagdadskom sporom povratku stabilnosti nakon godina krvoprolića.

Abdul-Zahrah al-Talqani, medijski direktor iračkog ureda za turizam i arheologiju, izjavio je da muzej ima dvoranu s antikvitetima koji su opljačkani ali su kasnije vraćeni ili otkriveni.

"Okončali smo crni vjetar (nasilja) i počinjemo proces obnove", poručio je Al-Maliki stotinama zvaničnika i čuvara iračkog bogatog kulturnog naslijeđa.

Muzej - svojevremeno najveća svjetska kolekcija artefakata koji se protežu od kamenog doba do biblijske ere i vrhunaca islamske kulture - bio je skoro uništen u haosu nakon pada Saddama Husseina.

Američki vojnici, isključiva vlast u gradu u to doba, žestoko su kritizirani što nisu zaštitili muzejsku kolekciju.

Skoro 7.000 eksponata još nedostaje, uključujući 40-50 za koje se smatra da imaju veliki historijski značaj, sudeći po UN-ovoj agenciji za kulturno naslijeđe - UNESCO-u.