"Želimo biti sretni"
32

Irački violinista uz pucnjeve i eksplozije održao koncert u Mosulu

Klix.ba
Među ruševinama antičkog mjesta u Mosulu irački violinista Ameen Mukdad održao je mali koncert u gradu koji je morao napustiti zbog ekstremista takozvane Islamke države.

Ameen Mukdad svirao je muziku koju je komponovao u tajnosti dok je živio pod strogom vladavinom militanata. U to vrijeme iz zapadnih dijelova Mosula odjekivali su pucnji i eksplozije.

"Ovo je mjesto za sve, a ne samo za jednu sektu. IDIL ne predstavlja nikakvu religiju već ideologiju koja uništava slobodu. Sve što ima veze s IDIL-om pogrešno je", rekao je Mukdad za Reuters.

Dvadesetosmogodišnji Mukdad pobjegao je iz Mosula nakon što su pripadnici IDIL-a upali u njegovu kuću i zaplijenili njegove instrumente smatrajući da njegova muzika krši njihovo tumačenje sunitskog islama. Jednosatni koncert koji je Mukdad održao jučer obilježava njegov povratak u Mosul koji je IDIL držao od 2014. godine.

Istakao je da mjesto na kojem svira (Jonina grobnica ili džamija poslanika Yunusa) simbolizira jedinstvo.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Ovom prilikom želim poslati poruku svijetu i pružiti otpor terorizmu i ideologijama koje ograničavaju slobodu. Muzika je predivna stvar, a svako ko se suprotstavlja muzici je ružan", rekao je Mukdad.

On je preko društvenih mreža najavio vrijeme i mjesto održavanja koncerta, što je veoma smjelo jer je koncert održao u istočnom dijelu Mosula u vrijeme u kojem militanti još uvijek drže stari grad preko rijeke Tigris.

Vojnici koji čuvaju ovo mjesto prvobitno su odbili pristup nakon što je odjeknula eksplozija granate, istaknuvši da ne mogu garantovati sigurnost. Međutim, kasnije su popustili i pridružili se okupljenima koji su aplaudirali Mukdadu.

"Njegova izvedba bila je poput sna. Došla sam jer želim poručiti da, uprkos ratu, život u Mosulu nije prestao. Bez obzira na prouzrokovanu štetu i ruševine, mi i dalje želimo biti sretni, želimo slušati muziku", rekla je Tahany Saleh koju su militanti prisilili da odustane od studija.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Iako je IDIL zabranio nastupe i zabavu, Mukdad je kod svoje kuće svirao. Njegovi prijatelji zatvarali bi prozore kako ih militanti ne bi otkrili.

"Prestala sam svirati jer sam se bojala, ali Ameen je nastavio. Pokušavali smo ga uvjeriti da bi ga mogli čuti i ubiti, ali je nastavio svirati. Jedne noći militanti su upali u njegovu kuću, oduzeli mu sve instrumente i rekli da će biti kažnjen. Pobjegao je u Bagdad, gdje i sada živi", rekao je Hakam Anas, jedan od Mukdadovih prijatelja.

S obzirom na to da građani Mosula još uvijek žive u strahu, na Mukdadovom koncertu bilo je tek dvadesetak ljudi.