Svijet
0

Irački umjetnik od starih cipela pravi ružna lica IDIL-a

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Irački umjetnik Akeel Khreef Warn je odlučio svijetu pokazati svu ružnoću Islamske države i onoga što ona predstavlja i to na malo drugačiji i neobičan način.

Nakon što je prikupio hrpu dotrajale obuće i drugih rekvizita, ovaj umjetnik je napravio "cipele lica" kojima izruguje borce IDIL-a. Istrošeni đonovi su mu poslužili da prikaže ružna lica IDIL-a, rajfešlusi su poslužili kao zubi, dok su crne vezice za obuću poslužile da prikažu crne marame, bradu u dugu kosu. Ispupčene oči napravljene od metalnih dijelova obuće su poslužile kao oči.

One zapravo pokazuju "oči žedne krvi", kako to umjetnik objašnjava.

Tridesetpetogodišnji inženjer arhitekture i profesor za AFP je rekao da njegov rad prikazuje "razmjere kriminala i svu ružnoću članova te organizacije".

Akeel Khreef Warn (Foto: AFP)
Akeel Khreef Warn (Foto: AFP)

"Kada pogledate moje radove, vidjet ćete da su izrađeni od ostatka otpada i dotrajalih cipela, ali ti radovi istovremeno pokazuju bolesna razmišljanja i mentalitet pripadnika IDIL-a, ako i to koliko su žedni krvi", objašnjava Warn.

U kulturi u kojoj ovaj umjetnik živi porediti nekoga s cipelama, gađati ga s cipelama i slično se smatra činom ponižavanjate osobe i ogromnom uvredom. Sjetit ćete se slučaja kada je irački novinar gađao bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha cipelama na konferenciji za medije.

Umjetnik kaže kako je svjestan da IDIL-ovce neće otjerati iz zemlje svojim radovima, ali da je ovo njegov način da pokaže šta misli o njima.