Svijet
0

Irački premijer smijenio 24 visoka zvaničnika

FENA
Dvadeset i četiri zvaničnika sigurnosti u iračkom ministarstvu unutrašnjih poslova smijenio je premijer Haidar al-Abadi koji provodi reformu u snagama reda kako bi se bolje borile protiv džihadista iz organizacije Islamska država (IDIL), saopćeno je u ponedjeljak iz njegovog ureda.
Haidar al-Abadi (Foto: EPA)
Haidar al-Abadi (Foto: EPA)
Otkako je stupio na dužnost prije tri mjeseca, Abadi je već smijenio ili poslao u penziju više visokih zapovjednika koje je smatrao odgovornim za nered u vojsci tokom munjevite ofanzive IDIL-a u junu.

"Novi zvaničnici su imenovani u cilju reforme sigurnosnog aparata i povećanja njegove učinkovitosti u borbi protiv terorizma", precizirao je Abadijev ured u saopćenju.

Dan ranije, premijer je najavio intenziviranje borbe protiv korupcije nakon što je otkriveno da je zemlja isplaćivala plaće za 50.000 fiktivnih vojnika, javlja agencija AFP.

"Ovo čišćenje će se provoditi i izvan vojske, na svim državnim nivoima", precizirao je Abadijev glasnogovornik jer su korupcija i klijentelizam dominirali u vrijeme Abadijvog prethodnika Nurija al-Malikija.