Svijet
0

Irački premijer podigao novu zastavu iznad zgrade parlamenta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački premijer u utorak je podigao novu privremenu nacionalnu zastavu iznad zgrade parlamenta u simboličnom činu raskida s prošlošću iako mnogi obični Iračani izražavaju nezadovoljstvo što je stari natpis uklonjen.

Premijer Nuri al-Maliki lično je podizao zastavu iznad zgrade vlade unutar bagdadske teško utvrđene 'zelene zone' tokom ceremonije koju su posmatrali vodeći zvaničnici, saopćio je portparol vlade Ali al-Dabbagh, javio je Reuters.

Prošlog je mjeseca parlament usvojio novu zastavu, koja je veoma slična staroj, u potezu koji su dugo zahtijevali predstavnici kurdske manjine koji kažu da je stari natpis na zastavi podsjetnik na brutalnost Saddamovog režima.

Kurdski zvaničnici odbijali su isticati staru zastavu koja je zabranjena u iračkom poluatonomnom regionu Kurdistana.

"Nova zastava vijoritće se širom Iraka, u Kurdistanu, od sjevera do juga", izjavio je Dabbagh.

To ipak ne bi mogao biti slučaj. Zvaničnici u barem jednom gradu, Faludži, u zapadnoj pokrajini Anbar i nekadašnjem uporištu sunitskih arapskih pobunjenika, izjavili su da neće isticati novu zastavu.

"Ovo je katastrofa, ja koristim staru zastavu u svojoj kancelariji i kod kuće", izjavio je gradonačelnik Faludže Saad Rasheed za Reuters.

Obični Iračani, koji smatraju da stara zastava ima malo zajedničkog sa Saddamom, također su stavljali stare zastave na svoja vozila u tihom protestu.

Nova zastava, koja je usvojena godinu dana prije nego što se odabere trajna zamjena, mnogo podsjeća na staru, prvi put postavljenu kada je Saddam izveo državni udar u 1963.

Nova zastava i dalje ima crvenu, bijelu i crnu boju, ali tri zelene zvijezde u sredini koje predstavljajui jedinstvo, slobodu i socijalizam, moto sada zabranjene Saddamove Baath partije, uklonjene su.

Prve riječi ezana Allahu ekber (Bog je najveći) dodane na arapskom pismu po Saddamovom naređenju tokom Zalivskog rata 1991. ostale su, ali više nisu ispisane njegovim rukopisom.