Svijet
0

Irački predsjednik traži dugoročno prisustvo SAD-a u Iraku

FENA
Irački predsjednik Džalal Talabani izjasnio se za dugoročno američko vojno prisustvo u Iraku rekavši da je njegovoj zemlji potrebno prisustvo stalnih američkih zračnih baza kako bi se spriječila "strana uplitanja".

"Mislim da će nam američke snage trebati dugo vremena, čak dvije vojne baze, kako bi se spriječila strana uplitanja", rekao je Talabani za dnevni list Washington Post.

"Ne tražim da imamo 100.000 američkih vojnika, 10.000 vojnika i dvije baze bit će sasvim dovoljno", dodao je on.

Predsjednik je rekao da bi baze mogle biti smještene u Kurdistanu, autonomnom regionu na sjeveru Iraka koji ima autonomnu vladu od rata u Zaljevu 1991.

Međutim, on je sugerirao da bi za sunitsko stanovništvo bilo povoljnije dugoročno američko prisustvo u Iraku.

"Suniti žele da Amerikanci ostanu u nekim regionima. Suniti misle da sada glavna opasnost dolazi od Irana".

S obzirom na to da je u SAD-u održavanje jakog američkog vojnog kontingenta u Iraku nepopularno, visoki američki vojni zvaničnik, general John Abizaid, rekao je prošle sedmice da prije proljeća ne treba računati na smanjenje trupa. Trenutno ima 147.000 ljudi.

General Abizaid je prije šest mjeseci predvidio smanjenje od nekoliko hiljada vojnika američkog osoblja u Iraku. Međutim, prema njegovim riječima, jake eksplozije i kašnjenje u formiranju iračke vlade primorale su SAD da odgodi taj rok.