Svijet
0

Irački potpredsjednik upozorio protiv turskog upada u Irak

FENA
Tariq al-Hashimi; Foto: AP
Tariq al-Hashimi; Foto: AP
Zamjenik iračkog predsjednika Tariq al-Hashimi u utorak je upozorio protiv mogućeg turskog upada u Irak kako bi se borila protiv separatističkih kurdskih gerilaca i obećao je spriječiti prekogranične napade pobunjenika.

"Želimo da obje zemlje međusobno poštuju granice jedna drugoj i očekujemo od strana da budu protiv takvih stvari", izjavio je al-Hashimi po dolasku u jednodnevnu posjetu Ankari. On je odgovarao na pitanje o mogućem turskom upadu u njegovu zemlju kako bi proganjala gerilce Kurdistanske radničke partije ili PKK, javio je AP.

Al-Hashimi je ponovio obećanja Iraka da će spriječiti napade pobunjenika. "Irak nikada neće dopustiti da se njegova teritorija koristi kao baza za napade na druge zemlje, posebno za napade protiv njegovog brata i prijatelja, Turske", kazao je.

Turski politički i vojni lideri izražavali su nezadovoljstvo nivooom iračke saradnje i američke pomoći u uništenju pobunjenika PKK koji su pronašli utočište u kurdskoj regiji u sjevernom Iraku. Sjedinjene Države su upozorile Tursku od ulaska u Irak, strahujući da bi takav potez mogao dovesti do napetosti s lokalnim iračkim kurdskim grupama, ključnim američkim saveznicima.

Turski general izjavio je u ovom mjesecu da je i do 38.000 kurdskih pobunjenika pozicionirano u sjevernom Iraku u blizini turske granice i istaknuo je pravo svoje zemlje da prelazi granicu kako bi proganjala separatističke Kurde koji pokreću napade iz svojih baza u Iraku.

"Turska uvijek može poduzeti odgovarajuće mjere protiv separatističke terorističke organizacije u sjevernom Iraku", izjavio je zapovjednik kopnenih snaga Turske, general Ilker Basbug tokom posjete Diyarbakiru.

Basburg, je, ipak, izjavio kao pitanje eventualne turske vojne operacije "ne bi trebalo biti više nego što je neophodno na našem dnevnom redu" - u nagovještaju kako vojska ne želi pojačati napetosti s Irakom.

Prošle je sedmice ministar odbrane Vecdi Gonul odbacio svaki prekogranični napad u jeku nepotvrđenih izvještaja da Turska gomila trupe na iračkoj granici.

Predviđeno je da se al-Hashimi sastane s predsjednikom Turske Ahmetom Necdetom Sezerom, premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom u utorak kako bi raspravljali o sigurnosnoj situaciji u Iraku - koju je opisao kao "lošu" - prilikama za veća ulaganja u tu zemlju.

U nedjelju je al-Hashimi zatražio veću podršku od arapskih susjeda, tvrdeći kako bi ona mogla pomoći da se njegova zemlja drži podaleko od terorista i stranih sila.

Regionalni lideri trebali bi se sastati u srijedu u saudijskoj prijestonici Rijadu na arapskom samitu. Također je predviđeno da samitu u Rijadu prisustvuje turski premijer.