Svijet
0

Irački parlament usvojio zakon o pokrajinskim izborima

FENA
Irački parlament u srijedu je usvojio zakon o pokrajinskim izborima nakon mjeseci natezanja između Arapa i Kurda, povećavajući mogućnost da bi se lokalni izbori mogli održati prije kraja godine.

Izbori su zakazani za prvi oktobra, ali zakon koji bi određivao kako bi se oni održali bio je zakočen u parlamentu zbog spora oko tretmana prema sjevernom naftom bogatom gradu Kirkuku, za čiju se kontrolu bore Kurdi, Arapi i manjinski Turkmeni, javio je Reuters.

Zakon sada treba ići pred iračko tročlano predsjedničko vijeće, koje predvodi predsjednik Jalal Talabani, na odobrenje. Talabani je odbio raniju verziju zakona koju su usvojili poslanici u julu i vratio ju je parlamentu. Salim al-Jubouri, visoki zvaničnik sunitskog Fronta saglasnosti, izjavio je da je zakon usvojen jednoglasno.

Sve strane napravile su ustupke oko Kirkuka, kazao je on, dodajući da će se usvojiti poseban zakon koji će se baviti izborima u Kirkuku, kao i formula o diobi vlasti u gradskoj administraciji.

Lokalni izbori test su iračke demokratije i Washington se nada da će oni pomoći u pomirenju suparničkih grupa, posebno sunitskih Arapa koji su bojkotovali prošle pokrajinske izbore u 2005. i osjećaju se zapostavljenim u područjima u kojima su brojčano dominantni.

Predsjednik parlamenta Mahmud al-Mashhadani i Izborna komisija tražili su brzo rješenje sporenja oko izbora kako bi se omogućilo glasanje prije kraja godine.