Svijet
0

Irački 'narodni neprijatelji'

FENA
Iračka vlada objavila je imena 41 osobe koju želi da uhapsi pod sumnjom da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti odnosno da podržavaju pobunjeničke grupe, koje organizuju napade u Iraku.

Na spisku su između ostalih i prva žena Sadama Huseina - Sadžida i njihova kćerka Ragad, koje se terete za pružanje finansijske pomoći pobunjenicima.

Imena je pročitao savjetnik za nacionalnu sigurnost u iračkoj vladi Muvafak al Rubai, koji je rekao da je vlada odlučila da objavi spisak "kako bi naš narod znao ko su njegovi neprijatelji".

On je za osobe sa spiska rekao da su odgovorne "za većinu bombaških napada i nastojanja da se izazove vjerski rat između šiitskih i sunitskih muslimana u Iraku".

Savjetnik za nacionalnu sigurnost od zemalja u kojima se tražene osobe nalaze zatražio da ih predaju iračkim vlastima kako bi bile izvedene pred sud.

Vlada Jordana oglasila se nekoliko sati kasnije saopćenjem u kojem navodi da tražena kćerka Sadama Huseina živi u toj zemlji pod zaštitom kralja Abdullaha II i da nikakav zahtjev za izručenje nije dobila.

Jordanski premijer Maruf Bahit rekao je da kćerka Sadama Huseina pridržava ograničenja koja su joj određena kada je dobila politički azil.

Nema pouzdanih informacija o tome gdje se nalazi prva žena Sadama Huseina - Sadžida.

Na spisku osoba koje traži iračka vlada je i novi lider organizacije Al Kaida u Iraku Abu Hamza al Muhadžer, javio je BBC.

On je na taj položaj stupio pošto su američke snage prije nekoliko nedjelja ubile njegovog prethodnika Abu Musaba al Zarkavija.

Al Zarkavi je porijeklom bio iz Jordana i njegova porodica željela je da bude sahranjen u domovini, ali to nisu dozvolile jordanske vlasti.

Prema riječima savjetnika za nacionalnu sigurnost u iračkoj vladi Muvafaka al Rubaija, posmrtni ostaci Al Zarkavija stoga su sahranjeni na tajnoj lokaciji u Iraku.