Svijet
0

Irački ministar vanjskih poslova protiv američkog vojnog povlačenja

FENA
Hoshyar Zebari
Hoshyar Zebari
Irački ministar vanjskih poslova upozorio je u ponedjeljak da bi brzo američko vojno povlačenje iz njegove zemlje moglo dovesti do građanskog rata i propasti vlade, dok pritisak na Bushovu administraciju da se povuče iz Iraka raste.

U napadima u Bagdadu u ponedjeljak je ubijeno 13 ljudi dok su ugledni šiitski i sunitski političari pozvali iračke civile da uzmu oružje u ruke i da se sami brane nakon vikenda punog nasilja koje je odnijelo više od 220 ljudskih života, javio je AP.

Jačanje nasilja došlo je u osjetljivo vrijeme kada američke snage vode ofanzive u Bagdadu i oko njega koje imaju za cilj iskorjenjivanje militanata i uvođenje mira u prijestonicu, te izvjestiti Kongres o napretku u izvještaju zakazanom za 15. jula. Istovremeno, nekoliko republikanskih kongresmena pridružilo se pozivima za povlačenjem.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari izjavio je kako Iračani "shvataju da će se taj ogromni pritisak sve više povećavati u Sjedinjenim Državama" uoči izvještaja o napretku američkog ambasadora i vodećeg vojnog zapovjednika u Iraku.

"Održali smo rasprave s članovima Kongresa i objasnili smo im opasnost brzog povlačenja (iz Iraka) i stvaranje sigurnosnog vakuuma. Ta opasnost mogao bi biti građanski rat, podjela zemlje, regionalni ratovi i propast države. Naš je stav da, dok iračke snage ne budu spremne, odgovornost je Sjedinjenih Država da stoje uz vladu dok se te snage grade", izjavio je Zebari.