Nakon protesta
0

Irački ministar energetike podnio ostavku

FENA
Karim Wahid (Foto: AFP)
Karim Wahid (Foto: AFP)
Irački ministar energetike Karim Wahid podnio je ostavku nakon protesta u iračkim gradovima zbog sve češćih isključenja struje.

Wahid je u ponedjeljak na iračkoj državnoj televiziji rekao da je ostavku podnio jer vlada nije uspjela osigurati dovoljnu količinu struje, ni sedam godina poslije američke invazije.

Tom odlukom Wahid je ispunio zahtjev demonstranata koji su se u subotu okupili u Basri, a u ponedjeljak u Nasiriji, prenio je Reuters.

Protest u Nasirije uslijedio je samo dva dana nakon sličnog u naftnom centru Basri u kome su kada je policija zapucala, ubijene dvije i ranjene još dvije osobe.

Irački građani nezadovoljni su i zbog toga što ni tri mjeseca poslije izbora nije formirana nova vlada, koja bi osigurala djelovanje osnovnih službi i ustanova.

Dok demonstranti tvrde da je do protesta došlo spontano, predstavnik bloka premijera Nurija al-Malikija "Država prava", smatra da su ih organizirali šiitski politički rivali, koji žele prisiliti Al-Malikija da u razgovorima o formiranju vlade odustane od drugog mandata na funkciji premijera.