Svijet
0

Irački lideri se obavezali da će nastaviti s razvijanjem nacionalnog povjerenja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šiitski, suniski i kurdski lideri su se obavezali da će nastaviti s razvijanjem nacionalnog povjerenja i prihvatili da riješe ključne probleme s kojim se suočavaju, navodi se u saopćenju koje je u nedjelju navečer izdao ured iračkog predsjednika Jalala Talabanija.

Lideri su prihvatili da smanje restrikcije koje se odnose na bivše članove stranke Baas bivšeg diktatora Saddama Husseina, da organiziraju regionalne izbore, na zahtjev Washigtona, i pomognu snagama sigurnosti da savladaju nasilje, precizira se u saopćenju.

Ovaj posljednji napor da se zemlja izvede iz političke krize dolazi nakon intenzivnih pritisaka američkih vlasti i dvije sedmice prije nego što američki ambasador u Bagdadu Ryan Crocker i šef snaga koalicije u Iraku general David Petraeus podnesu izvještaj o Iraku američkom Kongresu.

Šiitski premijer Nuri al-Maliki, kurdski predsjednik Talabani, sunitski potpredsjednik Tarek al-Hashemi, šiitski potpredsjednik Adel Abdel Mehdi i predsjednik autonomne regije irački Kurdistan Massoud Barzani prihvatili su zakon o pomirenju "kako bi garantirali pravednost i transparentnost za sve", navodi se u saopćenju.

Zakon koji još treba da odobri parlament omogućava bivšim članovima stranek Baas Saddama Husseina da uđu u vladu i vojsku.

Oni su, na kraju, odlučili da zaustave "pogošavanje sigurnosti i obećali da će raditi s multinacionalnim snagama kako bi pobijedili teroriste i milicije".