Svijet
0

Iračke snage zauzele most na rijeci Tigris u Mosulu, onemogućile IDIL-u da ojača položaje

Klix.ba
Snage iračke vlade zauzele su most Al-Hurriya (Sloboda) na rijeci Tigris u Mosulu, javlja BBC.

Radi se o drugom mostu na rijeci Tigris u Mosulu koji je zauzet od početka ofanzive protiv terorističke grupe IDIL u oktobru prošle godine. Ove vijesti dolaze dan nakon što su iračke snage krenule u novi napad na teroriste koji se nalaze u zapadnom dijelu Mosula. Istočni dio je oslobođen u januaru nakon žestokih borbi.

Svih pet mostova su oštećeni u zračnim napadima koalicijskih snaga, no, zauzimanje drugog mosta pod nazivom Al-Jamhuriya će omogućiti bolje uporište vladinim snagama. Mostovi su van funkcije kako bi se spriječio IDIL da se opskrbljuje i ojačava svoje pozicije na istoku.

Podsjetimo, grad Mosul je posljednje uporište IDIL-a u Iraku.

U nedjelju je jedan od komandanata iračkih snaga izjavio da su trupe učestvovale u najžešćim sukobima od početka operacije u zapadnom dijelu Mosula prije dvije sedmice.

U zapadnom dijelu grada se nalazi džamija Al-Nuri, gdje je vođa IDIL-a Abu Bakr al-Baghdadi proglasio kalifat u julu 2014. godine nakon što su teroristi osvojili velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka.

Oko 45.000 ljudi je napustilo domove početkom sukoba. Prije početka sukoba je u zapadnom dijelu grada živjelo 750.000 ljudi.