Rat protiv IDIL-a
1

Iračke snage tvrde da su zauzele drevni grad Hatru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iračke paravojne snage saopćile su u srijedu da su zauzele Hatru, drevni grad star 2.000 godina u blizini Mosula, gdje se snage uz podršku SAD-a već mjesecima bore protiv skupine tzv. Islamske države.

Karim al-Nouri, glasnogovornik snaga koje se sastoje od većinom šiitskih paravojnih postrojbi, za državnu televiziju je kazao da su zauzeli grad koji je na UNESCO-ovom popisu mjesta svjetske baštine, te da se nalaze oko tri kilometra od obližnjeg grada koji nosi isto ime, ne otkrivajući više detalja, javlja Associated Press.

Iračke snage često tvrde da su istjerale IDIL iz područja koja su još daleko od toga da budu sigurna ili koja brzo padnu nazad u ruke militanata.

Hatra je sagrađena u drugom ili trećem vijeku p.n.e. pod Seleučkim carstvom. Militanti IDIL-a su je uništili zajedno sa drugim velikim historijskim lokalitetima u i oko Mosula nakon zauzimanja većeg dijela sjevernog Iraka u ljeto 2014. godine.

Ova ekstremistička skupina vjeruje da antikviteti promoviraju idolopoklonstvo, iako se vjeruje da oni zapravo prodaju artefakte na crnom tržištu kako bi finansirali svoje operacije.

U aprilu 2015. godine IDIL je objavio video u kojem ekstremisti maljevima ruše zidove Hatre i pucaju automatskim oružjem na statue neprocjenjive vrijednosti.

Hatra je tokom prvog i drugog vijeka bila vjerski i trgovački centar u okviru Partskog carstva i glavni grad prvog Arapskog kraljevstva.

Ovaj lokalitet je preživio invazije Rimljana 116. i 198. godine zahvaljujući svojim visokim, debelim zidovima. Grad je bio okružen sa 160 tornjeva, a u njegovom srcu se nalazio niz hramova sa glavnim hramom visine 30 metara.