|

Iračke snage napadaju posljednje uporište IDIL-a

Iračke snage napadaju posljednje uporište IDIL-a
26
Klix.ba
20.8.2017. u 08:20
68
komentara
26

dijeljenja
Iračke snage napadaju posljednje uporište IDIL-a Foto: AFP
Iračke snage počele su operaciju preuzimanja Tal Afara, jednog od posljednjih gradova u toj zemlji koji je pod upravom samoprozvane Islamske države, kazali su zvaničnici.
U televizijskom govoru premijer Haider al-Abadai kazao je da teroristi imaju dva izbora-predati se ili umrijeti. Vojska je krenula na ovaj grad nakon što su opkolili Mosul. Pod vodstvom IDIL-a je od 2014. godine i nekada je bio ključna ruta za snabdijevanje IDIL-a u Mosulu.

Irački borebeni avioni napadaju vojne pozicije već nekoliko dana i pripremali su se za operacija na tlu. Jutros su vojnici krenuli sa zemljanom ofanzivom.

Prije napada, iračke snage su iz aviona bacili letke s upozorenjem kako bi se civili pripremili za napad. Grad je opkoljen sa svih strana, na jugu su iračka vojska i šiitski policajci, a na sjeveru Kurdi.

Blizu 2.000 ljudi napustilo je grad prošlog mjeseca. General Najm al-Jabouri kazao je kako su pripadnici IDIL-a demoralisani i da nisu očekivali napad kakav se desio u Mosulu, a koji je trajao devet mjeseci.

IDIL kontroliše još teritoriju oko Hawajie koja je udaljena 170 kilometara jugoistočno od Tal Afara.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...