David Petraeus
0

Iračke i američke snage kontroliraju skoro cijeli Irak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavnokomandujući američkih snaga u Iraku general David Petraeus izjavio je da iračke i američke snage kontroliraju skoro cijelu teritoriju Iraka i da bi do kraja 2009. snage Iraka mogle preuzeti brigu o sigurnosti u cijeloj zemlji.

"Mislim da je tačno ako se kaže da iračke i koalicione snage kontroliraju veliku većinu teritorije zemlje. To je velika promjena budući da su sunitski islamisti samo prije godinu dana držali dosta dijelova Iraka, pa čak i Bagdada", rekao je general Petraeus u jučerašnjoj izjavi za Reuters.

Situacija u zemlji se znatno popravila u odnosu na prije godinu, godinu i po dana, tako da će se uskoro iz Iraka povući peta, i posljednja, jedinica poslanih prošle godine kao pojačanje koalicionim snagama da spriječe da zemlja ne uđe u građanski rat.

Prethodna povlačenja tih jedinica nisu imala negativne posljedice po sigurnost u Iraku, naveo je američki general i dodao da će sada neko vrijeme posmatrati situaciju u zemlji da bi u septembru mogao u Washingtonu iznijeti svoje preporuke po pitanju daljeg povlačenja američkih snaga iz Iraka.

Stanje sigurnosti u Iraku se znatno popravilo naročito zbog sprečavanja ulaska u tu zemlju boraca iz drugih zemalja, smatra general Petraeus. Dok je prije godinu dana u Irak mjesečno ulazilo oko 100 takvih boraca, sada uđe samo oko 20.

Usprkos tome, američki general je rekao da će ipak biti ekstremist koji će uspjeti izvršiti svoje napade, poput jučerašnjih samoubilačkih napada u Bagdadu.

Iračke vlasti trenutno kontroliraju 10 od 18 iračkih provincija. Do kraja godine, prema najpesimističnijim prognozama, još dvije će biti pod njihovom kontrolom, rekao je general Petraeus.

Nije nemoguće da teritorija cijele zemlje bude pod kontrolom Bagdada do kraja iduće godine, složio se glavnokomandujući američkih snaga u Iraku.