{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iračka vlast proširuje istragu o američkoj privantoj firmi "Blackwater"

F
23.9.2007. u 16:56
0
0
Iračka vlast proširuje istragu o američkoj privantoj firmi "Blackwater"
0
Iračka vlast proširuje istragu o američkoj privantoj firmi "Blackwater"
Iračke vlasti saopćile su da su proširile istragu o američkoj privatnoj firmi za osiguranje "Blackwater" na druge incidente, poslije onog od prošle sedmice u Bagdadu kada su njeni radnici ubili 11 iračkih civila.
Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Abdul-Karim Halaf precizirao je da su radnici te firme, angažirane za osiguranje američkih diplomata u Iraku, učestvovali u još šest incidenata u posljednjih sedam mjeseci, uključujući pucnjavu ispred iračke državne televizije u Bagdadu, kada su tri čuvara zgrade ubijena.

Halaf je naveo svih šest incidenata, koji su se desili u Bagdadu i u kojima je ubijeno ukupno sedam ljudi, i dodao da će ti slučajevi biti iskorišćeni u slučaju protiv "Blackwatera" jer ukazuju da firma ima "kriminalni dosje. Nije precizirano da li iračko sudstvo može podići optužnice protiv američke firme čiji radnici ne mogu biti krivično gonjeni pred iračkim zakonom.

U međuvremenu, "Blackwater" je odbacio optužbe da je umiješan u ilegalno dopremanje automatskog oružja i druge vojne opreme u Irak. Prema saopćenju kompanije, te optužbe su neosnovane i “uprava ne raspolaže informacijama da je bilo koji od njenih zaposlenih nelegalno izvozio oružje”.

State Department saopćio je da će provesti detaljnu istragu o radu privatnih firmi za osiguranje američkih diplomata u Iraku. "Blackwater", sa sjedištem u Mojoku, u Sjevernoj Karolini, zapošljava oko hiljadu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: