Svijet
0

Iračka vlada zatražila produženje mandata UN-a

FENA
Iračka vlada se danas saglasila da zatraži od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posljednje jednogodišnje produženje mandata stranim trupama u toj zemlji, saopćio je portparol vlade Ali el Dabah.

Mandat UN-a daje ovlaštenje koalicionim snagama da provode neophodne vojne akcije širom Iraka, a pošto tekući mandat ističe krajem 2007. godine irački zvaničnici su ranije najavili da će zatražiti produženje mandata za još godinu dana, prenijela je agencija Reuters.

"Vlada se složila da se mandat snaga UN-a u Iraku produži za godinu dana i to će biti posljednje produženje", rekao je Dabah.

On je naglasio da će bilateralni odnosi SAD-a i Iraka početi normalno da se odvijaju, odmah poslije završetka mandata snaga UN-a na terenu.

Bijela kuća je saopćila da će dvije strane početkom sljedeće godine započeti formalne pregovore koji će se ticati uređenja njihovih međusobnih odnosa, uključujući broj i ulogu američkih snaga koje će ostati u Iraku. Razgovori bi trebalo da budu završeni do jula 2008. godine.

Irački premijer Nouri al Maliki je istakao važnost okončanja mandata koalicionih snaga UN u Iraku.

U Iraku ima oko 160.000 američkih vojnika, a očekuje se da više od 20.000 vojnika do jula napusti tu zemlju.