Irak
0

Iračka vlada odobrila sigurnosni sporazum sa SAD-om

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iračka vlada odobrila je u nedjelju Sporazum o statusu snaga sa Sjedinjenim Državama koji će omogućiti američkim snagama da ostanu u Iraku tri godine nakon što im krajem godine istekne UN-ov mandat, saopćila je vlada.

Prema sporazumu, američke snage će se iz gradova povući do juna 2009., ali će cijelu zemlju napustiti tek krajem 2001.

"Vlada je jednoglasno prihvatila sporazum između Iraka i SAD-a o povlačenju američkih snaga, sa izmjenama i dopunama koje je tražila američka strana", kazao je vladin glasnogovornik Ali al-Dabbagh kako su prenijele agencije. Odluka koja je donesena nakon mjeseci teških pregovora i sada čeka odobrenje parlamenta razriješit će glavnu tačku rasprava dvaju saveznika, javio je AP.

Glasnogovornik vlade Ali al-Dabbagh kazao je da je 28 ministara, koji su prisustvovali nedjeljnom sastanku uz premijera Nurija al-Malikija, skoro jednoglasno dizanjem ruke glasalo za, te da je samo jedan ministar bio protiv odluke.

Kabinet vlade ima 37 članova i nije poznato zašto neki nisu prisustvovali glasanju. Vjeruje se da su neki od njih na putu u inozemstvu.

"Ovo je važan i pozitivan korak", kazao je glasnogovornik američke ambasade Adam Ereli.

Al-Dabbagh je kazao da će dogovor biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru kasnije u nedjelju, ali nije rečeno kada će parlament, koji ima 275 članova, glasati o ovom dokumentu.

Ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari je rekao da se vlada nada da će sporazum proći u parlamentu do kraja mjeseca. Prema njegovim riječima postignuti su kompromisi koji su zadovoljili iračku stranu. "Sada imamo sporazum koji možemo braniti", kazao je i dodao da će sve biti javno objavljeno a kopije sporazuma će dobiti sve susjedne zemlje.