Iračka vlada odobrila sigurnosni sporazum sa SAD-om

F
FENA
16.11.2008. u 16:02
0
0
Iračka vlada odobrila sigurnosni sporazum sa SAD-om
0
Iračka vlada odobrila sigurnosni sporazum sa SAD-om Foto: AP
Iračka vlada odobrila je u nedjelju Sporazum o statusu snaga sa Sjedinjenim Državama koji će omogućiti američkim snagama da ostanu u Iraku tri godine nakon što im krajem godine istekne UN-ov mandat, saopćila je vlada.
Prema sporazumu, američke snage će se iz gradova povući do juna 2009., ali će cijelu zemlju napustiti tek krajem 2001.

"Vlada je jednoglasno prihvatila sporazum između Iraka i SAD-a o povlačenju američkih snaga, sa izmjenama i dopunama koje je tražila američka strana", kazao je vladin glasnogovornik Ali al-Dabbagh kako su prenijele agencije.
Odluka koja je donesena nakon mjeseci teških pregovora i sada čeka odobrenje parlamenta razriješit će glavnu tačku rasprava dvaju saveznika, javio je AP.

Glasnogovornik vlade Ali al-Dabbagh kazao je da je 28 ministara, koji su prisustvovali nedjeljnom sastanku uz premijera Nurija al-Malikija, skoro jednoglasno dizanjem ruke glasalo za, te da je samo jedan ministar bio protiv odluke.

Kabinet vlade ima 37 članova i nije poznato zašto neki nisu prisustvovali glasanju. Vjeruje se da su neki od njih na putu u inozemstvu.

"Ovo je važan i pozitivan korak", kazao je glasnogovornik američke ambasade Adam Ereli.

Al-Dabbagh je kazao da će dogovor biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru kasnije u nedjelju, ali nije rečeno kada će parlament, koji ima 275 članova, glasati o ovom dokumentu.

Ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari je rekao da se vlada nada da će sporazum proći u parlamentu do kraja mjeseca.
Prema njegovim riječima postignuti su kompromisi koji su zadovoljili iračku stranu.
"Sada imamo sporazum koji možemo braniti", kazao je i dodao da će sve biti javno objavljeno a kopije sporazuma će dobiti sve susjedne zemlje.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: