Svijet
0

Iračka vlada nesposobna da efikasno upravlja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U novom izvještaju američkih obavještajnih službi navodi se da je sigurnosna situacija u Iraku donekle poboljšana, ali i kako iračka vlada i dalje nije u stanju efikasno upravljati zemljom i da će, barem u bliskoj budućnosti, biti u neizvjesnoj situaciji.

U novoj Nacionalnoj obavještajnoj procjeni stabilnosti u Iraku navodi se da se iračka sigurnosna situacija od početka godine, kako piše, "mjerljivo ali neravnomjerno" poboljšala i da se mogu očekivati daljnja umjerena poboljšanja.

Također se, međutim, navodi da je pobunjeničko i sektaško nasilje i dalje veliko i da iračke snage ne mogu izaći nakraj s trvenjima bez daljnjeg prisustva američkih snaga.

Na političkom frontu - ukazuje se da vlada premijera Nurija al-Malikija nije u stanju postići političko pomirenje neophodno za stabilnost u zemlji. Dodaje se da će njegov položaj vjerovatno ostati neizvjestan narednih najmanje šest do 12 mjeseci.

Nova Nacionalna obavještajna procjena, koja predstavlja najviši kolektivni sud 16 američkih agencija koje se bave obavještajnim delatnostima, prenosi VoA, zapravo je obnovljena verzija izvještaja o iračkoj sigurnosti načinjenog u januaru. Kao i tada, javnosti je predstavljen skraćeni pregled ključnih procjena, ali je potpuna procjena i dalje zatvorena za javnost.

Izvještaj je objavljen u ključnom trenutku. Američki zapovjednik u Iraku general David Petraeus i ambasador Ryan Crocker idućeg mjeseca treba da podnesu izvještaj o uspješnosti takozvane strategije "gomilanja" snaga, odnosno privremenog povećanja obima američkih snaga u Iraku.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Gordon Johndroe izjavio je kako nova procjena pokazuje da predsjednikova strategija funkcionira i kako bi trebalo da se nastavi bez obzira što i dalje postoje izazovi.

"Glavne današnje obavještajne procjene jasno ukazuju da vojna strategija protiv pobune koja je u punom djelovanju od sredine ljeta počinje da usporava rapidno povećanje nasilja i njegovih matrica koje vidimo u Iraku", kazao je.

Predsednik George W. Bush je u srijedu izrazio podršku premijeru Malikiju: "Premijer Maliki je dobar čovek, koji obavlja težak posao i ja ga podržavam. Nije na političarima u Washingtonu da kažu treba li da ostane na funkciji – to je odluka koju mogu donijeti samo Iračani koji sada žive u demokratiji, a ne u diktaturi."

Međutim, također citirajući obavještajnu procjenu u dijelu koji govori o slabom napretku na političkom frontu, republikanski senator John Warner, koji se upravo vratio iz Iraka, pozvao je predsjednika Busha da objavi kako će povući jedan broj vojnika kako bi motivirao iračke vođe da rade na procesu političkog pomirenja.

"Imajući u vidu da obavještajna procjena naglašava predsjedniku da će biti potrebno i do 12 mjeseci prije nego što se dođe do određenog nivoa pomirenja, jednostavno kao država ne možemo više stavljati naše vojnike u stalni rizik gubitka života i ranjavanja, a da ne poduzmemo akciju koja će privući pažnji svih aktera", kazao je Warner.

U procjeni se navodi da je Teheran, zabrinut rastućom snagom sunita i nastojanjima Washingtona da izolira Islamsku Republiku, pojačao finasiranje, obuku i snadbijevanje oružjem šiitskih milicija u Iraku.

Obavještajni zvaničnici, međutim, nisu registrirali prisustvo snaga Iranske revolucionarne garde i njenih elitnih jedinica Al-Quds unutar Iraka. Svaka obuka, navodi se, obavlja se u kampovima s iranske strane granice.

U izvještaju se navodi da je Sirija zaustavila infiltraciju ekstremista u Irak, ali da Damask i dalje podržava pobunjeničke grupe, izuzev Al-Qaide.