Svijet
0

Iračka televizija prikazala posljednje trenutke Sadama Huseina

FENA
Iračka državna televizija u subotu je počela emitirati dijelove video-snimke napravljene u posljednjim trenucima pred pogubljenje bivšeg predsjednika Sadama Huseina, uključujući i one na kojoj se bivšem čelniku stavlja omča na vrat.

Prema izjavama jednog od svjedoka, Sadam Husein je sve vrijeme bio "miran", ali se jednom nakratko posvađao s jednim od maskiranih krvnika, šijitom koji ga je bio optužio za uništenje Iraka. Sadam Husein je odbio nositi kapuljaču, a posljednje riječi su mu bile "Bog je velik, nacija će biti pobjednička, a Palestina će biti arapska".

Mofawaak al-Rubaie, irački savjetnik za nacionalnu siurnost, tvrdi da mu je Sadam Husein rekao "da se ne boji". Usprkos toga al-Rubaie je bivšeg iračkog čelnika opisao "kao slomljenog čovjeka kojemu se jasno mogao vidjeti strah u očima".

Sadamova smrt je, prema izjavama svjedoka, bila trenutna. Kada su se neki od svjedoka i iračkih vladinih dužnosnika mobitelom javili medijima s poprišta događaja, u pozadini se mogla čuti pjesma. Prema izjavama svjedoka, neki od njih su čak i plesali oko Sadamovog trupla.

Sadamova kći Raghd je zatražila da se tijelo njenog oca doveze u Jemen, a da se pokopa u Irak "tek poslije oslobođenja".