Svijet
0

Iračka policija korumpirana

FENA
Iračke snage sigurnosti neće biti u stanju preuzeti kontrolu nad zemljom u idućih godinu i po dana, dok je iračka policija toliko nagrižena korupcijom da bi je trebalo u cijelosti raspustiti, ocijenjeno je u nezavisnom izvještaju koji u četvrtak treba biti predstavljen Kongresu, izvještava američka štampa.

Komisija od 20-ak članova, većinom penzioniranih visokih vojnih i policijskih oficira, na čelu s generalom američkih marinaca Jamesom Jonesom, u svojoj je analizi ocijenila kako je vojska na putu da s vremenom postane održiva, nezavisna snaga, ali će je sadašnja logistička podrška SAD trebati još najmanje dvije godine.

Izvještaj donosi poraznu ocjenu iračkog ministarstva unutarnjih poslova i predlaže raspuštanje nacionalnih policijskih snaga, koje opisuje kao disfunkcionalne i infiltrirane sektaškim milicijama.

Ukupno, iračke snage sigurnosti "imaju potencijal da pomognu smanjiti sektaško nasilje, ali na kraju te snage odražavaju društvo iz kojeg su regrutovane. Politička pomirba je ključ okončanje sektaškog nasilja u Iraku", ocjenjuje se u izvještaju.

SAD su utrošile 91,2 milijardi dolara na razvoj iračkih snaga a ove godine planiraju potrošiti još 5,5 milijardi.

Prema Jonesovoj studiji, iračku vojsku čini 152.000 pripadnika koji djeluju pod nadležnosti ministarstva odbrane, dok ministarstvo unutarnjih poslova ima oko 194.000 ljudi, uključujući policiju i pograničnu službu.

Prethodno je nazavisno revizorsko tijelo Kongresa - Ured za odgovornost vlade (GAO), utvrdilo da iračka vlada nije ispunila 11 od 18 političkih i vojnih odrednica koje je Kongres SAD utvrdio u maju kao mjerila za napredak, uključujući uklanjanje kontrole milicija nad lokalnom sigurnosti.

Uprkos razmještanju dodatnih 30.000 američkih vojnika, broj napada na civile ostao je nepromijenjen od februara do jula 2007., navedeno je u izvještaju GAO-a Kongresu.

Zapovjednk američkih snaga u Iraku, general David Petraeus i ambasador SAD u Bagdadu Ryan Crocker, iduće će sedmice svjedočiti pred Kongresom o napretku u provedbi nove strategije u Iraku, a Bijela kuća do 15. septembra također treba o tome izvijestiti Kongres, prenijela je Hina.

Kako se najavljuje u štampi, ti će izvještaji biti dosta povoljniji od spomenutih nezavisnih procjena, s ciljem administracije da osigura nastavak finansiranja za rat i izbjegne određivanje datuma američkog povlačenja iz Iraka, na kojem insistira demokratska većina u Kongresu.