Svijet
0

Iračka kriza: Obama može "zaobići" Kongres u pokretanju vojne akcije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama poručio je kongresnim čelnicima da mu nije potrebno odobrenje poslanika za svaku akciju u Iraku, saopćio je vodeći republikanski senator.

Senator Mitch McConnell obratio se novinarima nakon sastanka između predsjednika i visokih članova Kongresa, prenosi BBC. Irak je zatražio američke zračne udare protiv džihadističkih militanata u napredovanju, koji su zauzeli ključne gradove i mjesta.

Dopisnici, međutim, tvrde da bi svaka odluka o vojnoj podršci Washingtona mogla ovisiti o politčkim promjenama u Iraku.

Američki potpredsjednik Joe Biden raspravljao je o eventualnim mjerama koje bi mogle pomoći u "odvraćanju napredovanja terorista" s iračkim premijerom Nourijem Malikijem u srijedu, ali također i potrebi za nacionalnim jedinstvom.

Obamina administracija pokazala je znake nezadovoljstva Malikijem - šiitom koji je dugo optuživan za diskriminaciju nad sunitskom arapskom manjinom i monopoliziranjem vlasti.

Američki ministar odbrane Chuck Hagel izjavio je na kongresnom saslušanju:

"Ova trenutna vlada u Iraku nikada nije ispunila svoja obećanja po pitanju vlade nacionalnog jedinstva sa sunitima, Kurdima i šiitima".

Obama se u srijedu sastao s kongresnim čelnicima u Bijeloj kući kako bi raspravljali o američkoj reakciji na nedavna napredovanja Islamske države u Iraku i Levantu (ISIS). Govoreći nakon toga, McConnell je izjavio kako je predsjednik "nagovijestio da ne osjeća nikakvu potrebu za našim odobrenjem mjera koje bi mogao poduzeti".

Dopisnici navode da je Bijela kuća do sada izbjegavala osjetljivo pitanje da li joj treba kongresno odobrenje za svaku vojnu akciju u Iraku.

Eksperti tvrde da Obama ima na raspolaganju nekoliko opcija, uključujući Ovlaštenje za upotrebu vojne sile (AUMF) protiv al-Qaede i njoj bliskih snaga koje je usvojio Kongres u 2001. i 2002. godini. AUMF je doveo do invazije na Irak i vlastitih ovlasti kao vrhovnog vojnog zapovjednika.

Prošle je godine američki predsjednik odustao od planova za kaznenim vojnim udarima u Siriji nakon smrtonosnog napada hemijskim oružjem kada je postalo jasno da mu Kongres neće pružiti podršku za to.

Zvaničnici administracije tvrde da bi predsjednik mogao djelovati jednostrano u Iraku jer je iračka vlada zatražila američke zračne udare protiv ISIS-a, koji je u prošloj sedmici zauzeo drugi po veličini irački grad Mosul i napreduje u pravcu juga prema prijestonici Bagdadu.

Javljeno je da su ISIS i njihovi sunitski arapski saveznici ostvarili pomake u pokrajinama Dijala i Salahudin nakon zauzimanja Mosula.