|

Iračka delegacija otputovala iz Ankare

Iračka delegacija otputovala iz Ankare
0
F
FENA
27.10.2007. u 16:59
0
komentara
0

dijeljenja
Iračka delegacija otputovala iz Ankare
Iračka delegacija koja je bezuspješno u petak pregovarala s Turcima s ciljem da ne dođe do vojne operacije protiv kurdskih pobunjenih izbjeglica na sjeveru Iraka otputovala je iz Ankare, izjavio je jedan irački izvor.
Više od šest sati pregovora između turskih i iračkih ministara nije donijelo rezultata i ostaje velika napetost između dvije zemlje.

Ankara je u petak navečer odbacila kao nedovoljne i spore za provođenje prijedloge Iračana o sprečavanju upada u Tursku pobunjenih kurdskih boraca iz Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Turska želi "hitne i odlučne mjere", saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Bagdad je predložio da snage koalicije nadziru granice iračkog Kurdistana i "pojačaju" granične prijelaze na sjeveru Iraka oružjem i opremom.

Turski i irački dužnosnici saopćili su u subotu da se ne planiraju daljnji razgovori između Turske i iračke delegacije koja napušta Tursku.

U međuvremenu vojni izvori tvrde da su turski vojnici spremni za napad na položaje kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, a vojni helikopteri i avioni već su prelijetali granicu i izveli "preventivne" napade.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.