Svijet
11

Iračani zabrinuti da bi se IDIL-ovi barbari mogli domoći drevnog Babilona

Klix.ba
Antički grad Babilon kroz svoju je hiljadugodišnju historiju ispratio dolazak i odlazak brojnih carstava. Nebrojeno puta je bio rušen i ponovo izgrađivan te već skoro 5.000 godina predstavlja simbol slave mezopotamske civilizacije. No, sve bi to moglo biti ugroženo ukoliko teroristička organizacija Islamska država dođe do drevnog grada.
Foto: AFP
Foto: AFP

Pripadnici IDIL-a već su uništili antičke statue od neprocjenjive vrijednosti u Mosulu, buldožerima sravnili ruševine antičkih gradova Ninevah i Hatra, te rušili stoljećima stare crkve, džamije i hramove.

Babilon se nalazi 88 km južno od Bagdada, a posljednjih dana u okolini glavnog iračkog grada vode se žestoke borbe između iračkih i snaga IDIL-a.

Srećom, Babilon je još uvijek izvan dosega terorističke grupe, ali bojazan je opravdana.

Foto: AFP
Foto: AFP

Posljednji koji je renovirao ostatke Babilona bio je nekadašnji irački predsjednik Sadam Husein 1980-ih godina sagradivši palaču koja se nadvija nad Babilonom.

Iračani, ipak, osjećaju veliki ponos zbog svoje historije i smatraju sebe nasljednicima najstarije svjetske civilizacije, piše CNN.

Ogorčeni su zbog svega što radi IDIL, što uništava ostatke drevne civilizacije koji su sastavni dio njihovog nacionalnog identiteta.

"Zašto je uništen muzej u Mosulu? Ovo je nasljeđe naših djedova. Zašto ste to uradili?", pita se Abu Fatima.

Palača Sadama Huseina iznad Babilona (Foto: AFP)
Palača Sadama Huseina iznad Babilona (Foto: AFP)

"Irak će braniti svoju baštinu od IDIL-a. Babilon je naša duša", dodao je Mohamed Hattab.

Babilon je bio glavni grad Babilonskog carstva i jedan je od najstarijih kulturnih, političkih i trgovačkih centara.