Condoleezza Rice
0

"Iračani sami još ne mogu zajamčiti sigurnost"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iračke snage još nisu sposobne same zajamčiti sigurnost u zemlji, pa Bagdad treba dozvoliti američkim trupama da ostanu u Iraku, izjavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Rice je ponovila kako Sjedinjene Države smatraju da je nacrt sporazuma koji treba produžiti prisutnost koalicijskih snaga u Iraku i nakon 31. decembra, kada im ističe mandat UN-a, dobar ovakav kakav je, javio je Reuters.

Državna tajnica je u izjavi novinarima u noći sa srijede na četvrtak u avionu kojim je putovala u Meksiko istaknula kako je interes Iraka pobrinuti se da američke i koalicijske snage ostanu na njegovoj teritoriji dovoljno dugo da osiguraju ono što je do sada postignuto i pomognu iračkim snagama da se osposobe za uspješno obavljanje zadataka sigurnosti.

SAD trenutno u Iraku ima oko 155.000 vojnika čija je prisutnost definirana mandatom UN-a koji ističe 31. decembra.

Iračka vlada je u utorak odlučila zatražiti amandmane na nacrt sporazuma koji je pripremio Washington a koji zahtijevaju da jedinice američke vojske napuste Irak do 2011. godine i koji predviđaju da iračko pravosuđe može suditi američkim vojnicima koji počine teške zločine van dužnosti.

Jedna od posljedica eventualnog neuspjeha dviju strana da se dogovore bila bi uskraćivanje ličnog osiguranja visokim iračkim dužnosnicima, što su do sada davale američke snage, izjavio je neimenovani zvaničnik iz State Depatmenta.

Američka državna tajnica je izbjegla direktno odgovoriti na pitanje da li je sadašnji nacrt sporazuma konačna ponuda SAD-a.