Zbog ubistva rodbine
2

Iračani planiraju tužiti Georgea W. Busha

FENA
George W. Bush
George W. Bush
Nepoznat broj Iračana odlučio je da tuži bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha zbog ubistva njihove rodbine u ratu, saopćili su zvaničnici.

Novine Aswat al-Iraq javile su u četvrtak da će tužbe biti zasnovane na američkim vojnim operacijama u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar tokom godina koje su uslijedile nakon američke okupacije Iraka 2003. godine, prenosi UPI.

"Izgubio sam pet sinova u borbama 2004. godine. Kakva je krivica mojih sinova koje je ubila američka vojska?", upitao je Najim al-Mohammady (53).

"Stotine članova rodbine mučenika, koji su izgubili svoje sinove, odlučili su da pred sudom podignu tužbu protiv bivšeg američkog predsjednika. Angažovat ćemo brojne advokate kako bi barem djelimično nadoknadili žrtve koje su napravljene Iračanima i kako bi se okupator smatrao odgovornim za svoja djela", izjavio je Mohammady.

Jedan čovjek je izjavio da su u napadu američkih vojnika u njegovoj kući ubijena dva njegova sina.

Shawla Taha (32), izjavila je da su joj američki vojnici ubili brata.

"Irački politički blokovi i stranke nakon što dođu na vlast daju crvene kartone onima koje ne žele vidjeti u parlamentu, ali mi ćemo djelovati u skladu sa zakonom kako bismo odbranili prava naših sinova koja je pogazila američka vojska, koja ih je ubila, i da bismo tužili one koji su tada bili na vlasti u Iraku i podržavali Amerikance", izjavila je Taha.

Mohammady nije rekao kada ili gdje će tužbe biti podnešene.