|

Iračani - Nova generacija izbjeglica

Iračani - Nova generacija izbjeglica
0
F
FENA
20.6.2006. u 09:40
0
komentara
0

dijeljenja
Iračani - Nova generacija izbjeglica
Danas je međunarodni Dan izbjeglica. Jedna američka nevladina organizacija koja pomaže izbjeglicama procjenjuje da ih danas u svijetu ima oko 12 miliona. U najnovijem valu izbjeglica dosta je Iračana koji su napustili domovinu i našli prebježište u dvije susjedne zemlje.
Američki Odbor za izbjeglice i imigrante tvrdi da je najviše izbjeglica i dalje na Srednjem istoku i u Africi. Protekle godine je čak 600 hiljada Iračana prebjeglo u Siriju i Jordan. Sada u te dvije države živi ukupno oko 800 hiljada Iračana.

Lavinia Limon, direktorica američkog Odbora za izbjeglice i useljenika, kaže da je većina Iračana izbjegla iz domovine zbog toga što su bili mete napada pobunjenika. Iako možda neki bježe od nasilja općenito, konkretno su ugroženi pojedinci i cijele skupine – zbog njihove političke orijentacije, zbog toga što su pripadnici određenih profesija ili pak zbog vjere. Upravo su te kategorije, globalno govoreći, ključne u definiranju izbjeglica', kaže Lavinia Limon.

Ona dodaje da Iračane u Jordanu i Siriji ne očekuje dobrodošlica. "Jordan im ne priznaje status izbjeglica, i zbog toga nemaju pravo na pomoć. Manju im pomoć daju neke privatne dobrotvorne organizacije. Bila sam u obje zemlje, uvjeti života iračkih izbjeglica vrlo su loši", kaže Lavinia Limon.

Izvještaj njezine organizacije također navodi tešku situaciju s izbjeglicama u nizu afričkih država – posebno u Sudanu, Togu i Somaliji.

Analitičar Gregory Chen, koji također radi za američki Odbor za izbjeglice i imigrante, kaže da je situacija u cijelom svijetu lošija nego prije kada su u pitanju prava izbjeglica. Izbjeglice je u pravilu strah da će ih se vratiti u domovinu, ne mogu raditi, te ih se nasilu trpa u sabirne centre. Kao jednog od najočitijih kršitelja prava izbjeglica Gregory Chen navodi Kinu.

"Kina je prošle godine deportirala oko 5 hiljada građana Sjeverne Koreje, bez obzira na činjenicu što su oni pokušali pobjeći iz jedne od najbrutalnijih diktatura na svijetu. No, treba reći da je i vlada Sjedinjenih Država prošle godine po brzom postupku vratila na Haiti oko 1800 ljudi, koji su u Americi željeli dobiti politički azil", kaže Gregory Chen.

Od uspjeha, izvještaj američkog Odbora za izbjeglice i imigrante navodi da se prošle godine u Afganistan vratilo oko 700 hiljada izbjeglica, koje su do tada živjele u Iranu i Pakistanu, prenio je Glas Amerike.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.