Svijet
0

Iračani najavili primopredaju sigurnosti u još jednoj pokrajini

FENA
Iračke snage će preuzeti sigurnost nad pokrajinom Babel južno od Bagdada idućeg mjeseca, saopćili su u ponedjeljak policijski i vladini zvaničnici, čime je to postala deveta pokrajina predata pod kontrolu Iračanima od stranih snaga.

"Sigurnost nad pokrajinom Babel će 17. ili 18. decembra biti predana Iračanima", izjavio je Reutersu portparol pokrajinske vlade Babela Abdul-Ridha Issa.Policijski portparol pokrajinske prtijestonice Hille naveo je iste datume.

Koalicijske snage pod američkim vodstvom predale su odgovornost nad sigurnošću lokalnim snagama u pokrajini Kerbala, nešto zapadnije od Babela.

Babel bi postao šesta pokrajina na stabilnijem većinski šiitskom jugu zemlje koja će biti predana stranim snagama, dok su ostale tri predane u poluatunomnoj regiji Kurdistana.

U izvještaju Pentagona amerričkom Kongresu u septembru navodi se kako trenutne projekcije pokazuju da će se primopredaja sigurnosnih ovlasti za svih 18 pokrajina obaviti "do jula 2008. godine".

Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je na ceremoniji primopredaje u Kerbali prošlog mjeseca da će Britanci sredinom decembra predati sigurnost nad Basrom lokalnim snagama.