Sjeverna Irska
0

IRA više ne predstavlja prijetnju

FENA
Nezavisna komisija za praćenje stanja u Sjevernoj Irskoj ocijenila je da vojni vrh Irske republikanske armije više ne predstavlja vojnu prijetnju u Sjevernoj Irskoj, izvijestili su irski mediji.

Gerilska skupina IRA 2005. godine obećala se razoružati i mirnim putem ostvarivati svoj cilj ujedinjenja Irske ali je nastavak njenog postojanja i dalje zabrinjavao unioniste koji se zalažu za britansku suverenost u Sjevernoj Irskoj.

Irski mediji, ne navodeći izvor, izvijestili su da se u izvještaju sjevernoirske Nezavisne komisije za praćenje (IMC) kaže da iako Vojni savjet, vojno čelništvo IRA-e, još uvijek postoji, on nije djelovao kao vojno zapovjedništvo ili predstavljao sigurnosnu prijetnju.

Ranije je službena komisija za praćenje stanja rekla kako vjeruje da IRA više nije uključena u nezakonite djelatnosti.

Komisija također kaže da se ta gerilska skupina od prošlogodišnjeg sporazuma o podjeli vlasti između dvaju bivših neprijatelja u Sjevernoj Irskoj sve više uključuje u demokratski proces.

U augustu su Britanija i Republika Irska, kako prenosi Hina, zatražile od IMC-a da napravi punu procjenu preobražaja IRA-e a nalazi su u ponedjeljak predstavljeni vladama dviju država.