Sjeverna Irska
0

IRA preuzela odgovornost za ubistvo policajca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irski mediji javili su u utorak da je disidentska grupa Irske republikanske armije (IRA) preuzela odgovornost za posljednje ubistvo u Sjevernoj Irskoj.

Izmakli teroristi pripadaju grupaciji CIRA (Continuity IRA, odnosno IRA kontinuiteta) podijelili su saopćenje novinarima u Belfastu u kojem preuzimaju odgovornost za ubistvo policajca, 48-godišnjeg Stephena Carolla, počinjeno u ponedjeljak navečer.

Policija je saopćila da je on upucan u glavu iz blizine dok je sjedio u patrolnom automobilu u podijeljeniom gradu Craigavonu, javio je AP.

Napad za koji je preuzela odgovornost IRA kontinuiteta uslijedio je za napadom druge grupacije - Real IRA-e (RIRA) (Prave IRA-e) na britansku vojnu bazu u kojem su ubijena dva vojnika i ranjene još četiri osobe.

To su prva ubistva britanskih snaga sigurnosti u Sjevernoj Irskoj od 1998. godine kada je postignut mirovni sporazum za pokrajinu.

Petnaestogodišnji sjevernoirski mirovni proces doveo je do prekida vatre suparničkih paravojnih grupa sredinom 1990-ih formiranjem zajedničke katoličko-protestantske vlade u maju 2007. i povlačenjem britanskih vojnika s dužnosti održavanja sigurnosti dva mjeseca kasnije.

Prava IRA je preuzela odgovornost za subotnji napad ispred ulaza u vojnu bazu Massereene u Antrimu, zapadno od Belfasta. Grupa je branila svoju odlukiu da puca po dvojici isporučilaca pizze, kao i po nenaouražanim vojnicima, pod opravdanjem da oni "sarađuju" s neprijateljem.

Katoličke oblasti Craigavon i njemu susjedni grad Lurgan baza su druge disidentske grupe IRA-e kontinuiteta. Ta frakcija također se protivila odluci većine članova IRA-e da se odreknu nasilja i preda oružje 2005. godine.