Uspon desnice
4

Ipsos MORI: Konzervativci u velikoj prednosti nad laburistima u Velikoj Britaniji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Konzetvativci imaju skoro duplo veću podršku od opozicionih laburista uoči prijevremenih izbora koji se održavaju 8. juna u Velikoj Britaniji, što je prednost koja nije viđena od velike pobjede Margaret Thatcher 1983. godine, objavio je Ipsos MORI.

Britanska premijerka Theresa May je iznenadila mnoge kad je prošle sedmice objavila da njena vlada raspisuje prijevremene parlamentarne izbore, navodeći da je to jedini način da se osigura politička stabilnost tokom Brexita.

Ankete od tada pokazuju kako May ima mnogo veću podršku od laburističkog lidera Jeremyja Corbyna, te da će najvjerojatnije osvojiti veliku većinu u 650-članom donjem domu britanskog parlamenta.

Anketa kazuju da Konzervativna stranka ima 49 posto potencijalnih birača, dok Laburistička stranka ima podršku 26 posto glasova. Anketa također pokazuje da Liberalni demokrati imaju 13 posto glasova, a UKIP 4 posto.

Najnovija anketa koju je Ipsos MORI provela telefonskim putem između 21. i 25. aprila na 1004 ispitanika pokazala je kako konzervativci imaju 23 postotna boda prednosti, dok je online anketa Panelbase, provedena na 1026 ljudi između 20. i 24. aprila, pokazala da stranka premijerke ima 22 postotna boda prednosti pred laburistima.

"Konzervativci kreću u utrku s najvećom prednošću koju smo ikad zabilježili tokom predizborne kampanje od 1983. i pobjede Margaret Thatcher", istaknuo je Gideon Skinner, voditelj političkih istraživanja u organizaciji Ipsos MORI.

Nakon što je postala premijerka poslije političkog haosa koji je nastao 23. juna odlukom Britanaca da napuste Evropsku uniju, May je nekoliko puta negirala da postoji mogućnost prijevremenih izbora, sve do prošlog utorka kad je pred svojom rezidencijom u Downing Streetu objavila da ide u borbu za novi mandat.

May računa da će joj slabost laburista Corbyna i neočekivana izdržljivost britanske ekonomije nakon Brexita učvrstiti većinu u parlamentu uoči početka potencijalno veoma teških pregovora oko izlaska iz EU.

"Ove brojke pokazuju da je prva reakcija javnosti tačno ona na koju je vjerovatno računala: nema kritike javnosti zbog raspisivanja novih izbora, a važni faktori na izborima bit će sposobnost vođenja i kompetencija", tvrdi Skinner.

Istraživanje je pokazalo i da 61 posto glasača smatra kako je May najsposobnija kandidatkinja za premijerku, dok za Corbyna to smatra tek 23 posto.