Svijet
0

Ipak nema preživjelih u padu nigerijskog aviona

FENA
Nema nikakvih dokaza da je neko od putnika i članova posade "Boing-737" u Nigeriji preživio, javile su agencije, pozivajući se na današnju izjavu predsjednika nigerijske organizacije Međunarodnog Crvenog križa Abioduna Oribija.

Prema njegovim riječima, na mjestu pada aviona u blizini mjesta Lissa u oblasti Ogun, na jugozapadu Nigerije, spasioci su pronašli samo ugljenisana tijela poginulih.

"Avion je potpuno uništen. Nikakvih dokaza o tome da je bilo kome od putnika ili članova posade uspjelo da se spasi nema", kazao je on.

Prema podacima nigerijske aviokompanije "Bellview Airlines", kojoj je pripadao avioprijevoznik, u momentu katastrofe u avionu je bilo 111 putnika i šest članova posade.

Prethodno je danas predstavnik nigerijske vlade Adeola Okolo izjavio da je polovina onih koji su se u momentu katastrofe nalazili u avionu preživjela. Kasnije je nigerijska vlada morala opozvati to svoje izvješće.

Avion nigerijskog avioprevoznika sa 117 ljudi, među kojima su bili visoki zvaničnici, srušio se kratko nakon uzlijetanja iz Lagosa na putu ka glavnom gradu Abudži. Letio je na letu broj 210 aviokompanije Bellview Airlines. Uzletio je u 20.45 sati u subotu i izgubio kontakt s kontrolnim tornjem nekoliko minuta kasnije tokom snažne oluje. Pilot je uputio poziv za pomoć nagovještavajući kako avion ima tehničkih problema.