Svijet
0

IOM: Isplata odštete izvršena za više od 119.000 žrtava nacističkog režima

FENA
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) priprema konačne isplate za 31. decembar u okviru zatvaranja njemačkog programa za isplatu odšteta robovskih i prisilnih radnika (GFLCP), koji zajednički finansiraju njemačka vlada i njemačka privreda, saopćeno je danas iz IOM-a.

U saopćenju se navodi da je do 30. septembra izvršena većina isplata u okviru ovog programa (GFLCP) za više od 119. 000 korisnika, a na osnovu zaprimljenih 100.000 pozitivnih odštetnih zahtjeva za robovski ili prisilni rad, druge lične povrede i/ili gubitak imovine.

Dodaje se da su tog zakonom utvrđenog datuma istekli svi zakonski rokovi koji se odnose na obavještenja o isplatama, podnošenje žalbi i zakonske nasljednike u okviru ovog programa (GFLCP).

Od kraja septembra do 31. decembra IOM će vršiti samo sporadične isplate koje se prvenstveno odnose na manji broj preostalih slučajeva zakonskih nasljednika i pristiglih žalbi. Pored ovoga, IOM je uložio dodatni napor kako bi stupio u kontakt s korisnicima koji ili nisu unovčili svoje čekove ili se do njih ranije nije moglo doći. Zaposleni u IOM-u čine sve kako bi kontaktirali s korisnicima telefonom, putem IOM-ovih kancelarija, zakonskih zastupnika, udruženja žrtava ili lokalnih vlasti te provjerom lokalnih telefonskih imenika radi dobijanja novih podataka ili pretraživanjem na Internetu.

U saopćenju se navodi da u skladu s njemačkim zakonom o osnivanju fondacije, IOM i ostale partnerske organizacije njemačke fondacije “Sjećanje, Odgovornost i Budućnost” neće vršiti isplate nakon 31. decembra 2006. Ovaj rok se također odnosi i na slučajeve gdje su korisnici preminuli prije primitka čekova, gdje potrebna dokumenta nisu ranije bila dostavljena ili gdje je adresa bila pogrešna.

U ovoj završnoj fazi programa (GFLCP) IOM ograničava i obavještavanje putem kontakt telefona. Telefonska obavještenja na više jezika i odgovori elektronskom poštom bit će mogući do 10. decembra.

Od 11. decembra do potpunog zatvaranja službe sredinom januara 2007. prihvatat će se pozivi radnim danima (od ponedeljka do petka) od 09.30 do 11.30 na engleskom, francuskom, španskom i njemačkom jeziku. Od 22. januara 2007. telefoni, elektronska pošta i faks više neće biti dostupni, a IOM neće odgovarati na samoinicijativne dopise.

Poslije zatvaranja njemačkog programa za odštetu robovskih i prisilnih radnika (GFLCP) svi zahtjevi i popratna dokumenta dostavljena IOM-u u okviru ovog programa čuvat će se u njemačkoj federalnoj arhivi u Berlinu. Do sredine januara 2007. godine, informacije za IOM-ove programe odštete mogu se dobiti na: P.O. Box 71, CH-1211 Geneva, Tel: +41-22-5928230, Fax: +41-22-5928201, [email protected], saopćeno je iz IOM-a.