Svijet
0

Interpol upozorio da je moguć biološki napad Al-Qaide

FENA
Biološki napad terorističke mreže Al-Qaida predstavlja "jasnu i stvarnu opasnost", upozorio je u ponedjeljak Interpol prilikom otvaranja trodnevnoga regionalnog skupa o prevenciji bioterorizma u Captownu.

"Globalna mreža Al-Qaide, njena ubilačka prošlost, njena želja da izvede nezamislivo i prikupljeni dokazi o njenim terorističkim ambicijama dopuštaju da se nasluti jasna i stvarna opasnost da će ona izvesti biloški teroristički napad", ocijenio je Ron Noble, generalni sekretar Interpola pred oko stotinjak eksperata iz 41 afričke zemlje.

"Al-Qaida je otvoreno uzela sebi pravo da ubije četiri miliona ljudi koristeći biloško i hemijsko oružje", izjavio je Noble i dodao da "nijedna regija na svijetu nije zaštićena od Al-Qaide".

Osvrćući se na napade kao što su oni u New Yorku i Washingtonu 2001. godine, on je istakao da mreža Osame bin Ladena "ima dovoljno volje, spasobnosti i strpljenja da planira i pripremi se za izvršenje terorističkih akcija koje bi se mogle smatrati nerelanim i fantastičnim prije nego što ih Al-Qaida ostvari".

"Potencijalna posljedica takvog napada mogla bi biti tako teška da bi nedostatak prevencije bio nedopustiv rizik za sigurnost građana i društava u cijelom svijetu", upozorio je generalni sekretar Interpola.

Mnoge zarazne bolesti prouzrokovane patogenim agensima, koje se mogu koristiti u bioterorizmu, enedmske su u nekim dijelovima Afrike, kao što su antraks i ebola, naglasio je Noble i pozvao na jačanje saradnje između policije i zdravstvenih vlasti.