Opasni po zdravlje
0

Interpol traži hapšenje osnivača francuske firme zbog implantata

SRNA
Jean-Claude Mas (Foto: AFP)
Jean-Claude Mas (Foto: AFP)
Interpol je zatražio hapšenje Jean-Claude Masa, osnivača francuske firme "Poli implant proteze" (PIP), koja se nalazi u centru globalne afere o ugradnji potencijalno opasnih grudnih implantata.

Međunarodna policijska agencija saopštila je da je Mas (72) tražen u Kostarici zbog krivičnh djela u vezi sa ugrožavanjem "života i zdravlja", prenio je BBC.

Francuska je juče preporučila ženama, kojih ima oko 30.000, da iz grudi uklone neispravne silikone kompanije PIP, jer postoji opasnost od njihovog pucanja, iako nije dokazana veza sa rakom. 

Britanske vlasti smatraju da uklanjanje silikona nije neophodno, jer "nema dokaza" o opasnosti po zdravlje. Procjenjuje se da je oko 40.000 Britanki ugradilo ovakve silokone.

Interpol je u okviru "crvene potjernice" objavio dvije policijske fotografije Masa, uz napomenu da njega traže vlasti Kostarike. Nije navedeno više detalja.

Advokat kompanije PIP izjavio je ranije da se Mas nalazi u francuskom jugoistočnom regionu Var i da namjerava tu da ostane. Advokat je dodao da njegov klijent ne želi da javno govori o aferi zbog "pristojnosti i diskrecije".

Žene širom svijeta ugradile su implantate kompanije PIP, većinom u Južnoj Americi i zapadnoj Evropi. Korišteni silikon nije bio namijenjen u medicinske svrhe, nego za izradu dušeka.