Svijet
0

Interna revizija UN-a pronašla prijevare, zlouporabe i korupciju

FENA
Interna nadzorna služba UN-a (OIOS) utvrdila je neočekivani broj prijevara i zlouporaba u oko 250 slučajeva koje trenutačno istražuje, uključujući i navodne seksualne i finansijske prekršaje, objavila je u četvrtak čelnica te službe, pomoćnica glavnog tajnika UN-a Inga-Britt Ahlenius.

"Naš dosje slučajeva je bio vrlo stabilan u posljednja tri mjeseca, oko 250 slučajeva. Pronašli smo loše upravljanje, prijevaru i korupciju u razmjerima koje nismo stvarno očekivali", kazala je Ahlenius, čelnica OIOS-a, na konferenciji za tisak u sjedištu UN-a u New Yorku.

Po riječima Ahlenius, dvije trećine slučajeva povezano je s mirovnim misijama. Oko 80 slučajeva uključuje moguću seksualnu eksploataciju i zlostavljanje.

Ahlenius, bivša državna revizorica u Švedskoj, kazala je kako su istražitelji OIOS-a utvrdili postojanje prijevare na nekoj razini u ugovorima UN-a vrijednim 600 milijuna dolara. Ukupni proračun za mirovne misije UN-a u 2007. i 2008., premašuje pet milijardi dolara, prenijela je Hina.

Robert Appleton, čelnik Prokuratorske radne skupine OIOS-a, privremenog tijela osnovanog u siječnju 2006. radi istrage korupcije u UN-u nakon otkrića afere u iračkom programu UN-a 'Nafta za hranu', ocijenio je kako je samo manji dio ugovora UN-a neregularan, te da mnoge optužbe nije moguće dokazati.

Ahlenius je kazala kako je OIOS počeo ubrzano preispitivati ugovor o gradnji pet baza za mirovnu misiju UNAMID u sudanskom Darfuru, vrijedan 250 milijuna dolara, koji je bez natječaja potpisan s tvrkom Pacific Architects and Enginieers Inc, podružnicom američkog diva Lockheed Martin Corp.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon bio je široko kritiziran zbog dodjele tog ugovora Lockheed Martinu bez natječaja.