Odmah im pale dionice
26

Interna istraga pokazala da je Ericsson u Iraku vjerovatno finansirao ISIL

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U švedskoj telekomunikacijskoj kompaniji Ericsson ne isključuju mogućnost da je njihovim novcem finansirano djelovanje tzv. Islamske države (ISIL) u Iraku, a kako bi dobio pristup tržištu ove države.

Ovo je izjavio Ericssonov izvršni direktor Borje Ekholm naglasivši da je internom istragom u kompaniji iz februara 2019. utvrđeno da su se u Iraku od 2011. do 2019. desile teške povrede pravila.

U ovoj kompaniji tvrde da nisu mogli identificirati one koji su, kako je navedeno, direktno finansirali ISIL. No, identificirana su plaćanja posrednicima i korištenje alternativnih transportnih trasa, a kako bi se izbjegla iračka carina. To se desilo u vrijeme kada su teroristi kontrolisali trase za transport.

Navedenu izjavu Ericssonovg izvršnog direktora za lokalni medij je prenio utjecajni američki poslovni medij Bloomberg. To je za posljedicu imalo da se vrijednost dionica švedskog giganta tokom jučerašnjeg dana smanji za 14 posto. Sjedinjene Američke Države su nedavno kaznile ovu kompaniju sa milijardu dolara zato što je davala mito za zaključivanje ugovora u pet država - Kini, Vijetnamu, Indoneziji, Kuvajtu i Džibutiju.

Ekholm je najavio da će interna istraga biti ponovo pokrenuta te da će biti provedena čim prije. S obzirom na to kakve su bile posljedice ISIL-ovog djelovanja, onda nije iznenađujuće što su se posljednji navodi odrazili na vrijednost Ericssonovih dionica.

Kompanija je imala korist od američkog pritiska na kineski Huawei, koji mu je veliki konkurent. O kolikoj koristi je riječ govori podatak da je u posljednjem kvartalu prošle godine Ericssonova prodaja u sjevernoj Americi porasla za 17 posto, u odnosu na isti period 2020. Time je kompenzirao gubitak od 800 miliona dolara u Kini, a gubitak je uzrokovan kineskom reakcijom na sankcije Huaweiju, koji pravi i tehnologiju za 5G mrežu.

Ericsson i Nokia su jedini evropski proizvođači tehnologije za 5G mrežu. Do sada je Ericssonova pozicija u Sjedinjenim Američkim Državama djelovala stabilno. No, sve je više ugrožavaju Samsung i Amazon Web Services, prenosi agencija Reuters.