EU-Rusija-Ukrajina
0

Intenzivni pregovori o opskrbi plinom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dok Evropska unija uvjerava Moskvu da deklaracija službenog Kijeva nije obavezujuća, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso uspio se dogovoriti s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko o pojedinostima koje bi mogle dovesti do obnove opskrbe Evrope ruskim plinom, javile su u nedjelju navečer agencije.

Moskva je od EU-a zatražila da od Kijeva traži povlačenje rukom pisana dodatka službenom sporazumu koji su ovog vikenda potpisale Rusija i Ukrajina.

Tim se sporazumom dopušta dolazak evropskih promatrača u nadzor isporuke plina, a u deklaraciji koju je dodao Kijev navodi se da Ukrajina nije uzela plin u tranzitu i da ruskoj tvrtki Gazpromu ništa ne duguje.

"Predsjednik EK-a Barroso nazvao je premijerku Timošenko i s njom se dogovorio da se ta dva dokumenta odvoje. Sada pokušavaju postići novi dogovor koji koji neće biti vezan s (ukrajinskom) deklaracijom", rekao je glasnogovornik Komisije.

Češki premijer Mirek Topolanek čija zemlja predsjeda EU-om rekao je ruskome premijeru Vladimiru Putinu da dodatak koji je ukrajinska strana vezala uz sporazum o nadzoru isporuke plina nije obavezujući.

"Ukrajinska deklaracija nije dio glavnoga protokola i predstavlja samo mišljenje ukrajinske strane", prenio je glasnogovornik Topolanekove riječi iz telefonskog razgovora s Putinom.

Prema glasnogovornikovim riječima Putin je od Topolaneka tražio da Rusiji pošalje protokol o promatračima kojim se jamči nastavak opskrbe Evrope ruskim plinom, ali taj dokument ne smije imati nikakve dodatke ili deklaracije, javlja Reuters.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev rekao je da njegova zemlja sporazum smatra nevažećim zbog ukrajinskoga dodatka.

"Te odredbe i dodatke ne mogu drukčije opisati nego kao ruganje zdravom razumu i kršenje ranije postignutoga dogovora", rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev čija je zemlja sporazum bila potpisala u subotu.

Evropska komisija tvrdi da dodatni ukrajinski dokument ne sprečava provedbu sporazuma.

"Komisija još smatra da ta deklaracija nema utjecaja na valjanost sporazuma koji su potpisale Ukrajina, Rusija i EU", dodao je glasnogovornik Evropske komisije.