{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Intenzivna obuka žena marinaca

F
8.3.2007. u 10:28
0
0
Intenzivna obuka žena marinaca
0
Intenzivna obuka žena marinaca
Promjena prirode sukoba u Iraku suočila je veći broj žena vojnika sa po život opasnim situacijama. Više od 160 hiljada žena u američkoj vojsci našlo se u Iraku i Afganistanu od 2002., uključujući i one iz Marinskog korpusa.
Sve žene koje se prijave za službu u marincima prolaze kroz temeljnu obuku u vojnoj bazi na otoku Parris, u Južnoj Karolini.

Rano je jutro na ostrvu Parris, a žene marinski novaci već vježbaju u sklopu svoje 12-sedmične temeljne obuke, poznate kao 'boot camp'. Od u prosjeku 4600 regruta u bazi svakog dana, samo je 600 žena. Premda su odvojene od muškaraca, njihova intenzivna obuka gotovo je jednaka.

Novakinje – koje obučava žena instruktor – se tjera na reagiranje pod pritiskom, te na izvođenje zadataka koji će potaknuti timski rad i čelništvo. Instruktorica narednica Melissa Rieff sedam je godina u Marinskom korpusu. Ona kaže da neke žene instruktore bije glas da su strože od svojih muških kolega.

"Kada ja vičem i urlam, moj se glas čuje dalje od muškog glasa. Malo sam i glasnija jer mi je takav glas. Ako vičem na novakinju na jedan određeni način, onda točno znam da joj pristupam na ženski način."

Od početka američke invazije na Irak, 2003., živote je izgubilo više od tri hiljade pripadnika američke vojske, od čega 75 žena. Većina novakinja spremna je za odlazak u Irak, gdje će – riječima devetnaestogodišnje Andreee Boseman, iz Južne Karoline – 'biti ponosna da služi svojoj zemlji kao pripadnik marinaca'. No, 16 posto novakinja na otoku Parris neće okončati svoju temeljnu obuku, uglavnom zbog ozljeda. One kojima to uspije kažu da su stekle i osjećaj ponosa, časti i samopouzdanja koji nisu imale prije nego što su postale američki marinci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: