Svijet
0

Institut Robert Koch: Britanski soj koronavirusa dovodi do ozbiljnijeg razvoja bolesti

V. K.
Raste zabrinutost zbog učinka britanskog soja virusa (Foto: EPA-EFE)
Raste zabrinutost zbog učinka britanskog soja virusa (Foto: EPA-EFE)
Šef Instituta Robert Koch u Njemačkoj Lothar Wieler upozorio je kako su nove mutacije koronavirusa opasnije za ljude te da prouzrokuju mnogo veće komplikacije tokom razvoja same bolesti.

Direktor instituta tokom obraćanja medijima u Berlinu, izjavio je kako članove ovog Instituta brinu nove analize objavljene na stranici ove organizacije koje su pokazale kako je koronavirus novim mutacijama virusa postao mnogo opasniji po ljude.

"Ono što nas brine u RKI-u su učinci novih varijanti koronavirusa. Evidentno je da je postao opasniji. Nove mutacije stvorile su još više uslova za njegovo širenje", rekao je Wieler.

Kada je riječ o novim mutacijama virusa, Wieler je naglasio kako je trenutno tzv. britanski soj koronavirusa veliki problem.

"Više nemamo samo problem sa znatno povećanim rizikom od infekcije. Početna ispitivanja pokazuju kako B.1.1.7 varijanta koronavirusa (britanski soj) dovodi do ozbiljnjijeg razvoja same bolesti", naglasio je direktor Instituta.

Lothar Wieler tokom obraćanja medijima u Berlinu (Foto: EPA-EFE)
Lothar Wieler tokom obraćanja medijima u Berlinu (Foto: EPA-EFE)

Britanski premijer Boris Johnson već ranije je upozorio kako bi nova mutacija koronavirusa čiji je korijen upravo u Velikoj Britaniji mogla biti smrtonosnija u odnosu na virus kakav sada poznajemo.

Britanski premijer Boris Johnson nedavno je upozorio na novu varijantu virusa da bi mogla biti smrtonosnija.

"Tokom pandemije postoje različite stope smrtnosti u različitim periodima. Mnogo faktora utječe na to, a jedna od bitnijih stvari jeste i koliko je zdravstveni sistem preopterećen pacijentima koji boluju od koronavirusa. Trenutno je veoma bitno analizirati što više pozitivnih testova kako bismo mogli otkriti eventualne mutacije virusa", rekao je Burgmann.