Svijet
0

Inspektori UN-a će obići reaktor Yongbyon u četvrtak

FENA
Reaktor Yongbyon
Reaktor Yongbyon
Nuklearnim inspektorima Ujedinjenih nacija upućen je poziv da prvi put nakon četiri godine obiđu glavno sjevernokorejsko nuklearno postrojenje.

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sa sjedištem u Beču, u srijedu prisustvuju razgovorima u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pyongyangu nakon čega bi, kako je planirano, u četvrtak trebalo da obiđu nuklearni kompleks Yongbyon.

Dopisnici izvještavaju kako nije poznato do koje će mjere inspektorima biti omogućen slobodan pristup svim objektima u kompleksu, javio je BBC.

Članovi delegacije Evropskog parlamenta, koja u međuvremenu boravi u Pyongyangu, vjeruju kako Sjeverna Koreja ozbiljno razmišlja da okonča svoj nuklearni program.

"Oni su voljni odmah zatvoriti nuklearni program a to su, uostalom, i obećali. Zato i mislim da možemo biti optimisti jer će obustava nuklearnog programa biti prvi naredni sjevernokorejski korak", kazao je član delegacije Evropskog parlamenta Hubert Pirker.

Sjeverna Koreja je početkom godine pristala okončati svoj nuklearni program u zamjenu za velike količine međunarodne pomoći.

Pyongyang i pored toga nije precizirao kada će postrojenje u Yongbyonu biti zatvoreno.

U međuvremenu je južnokorejska novinska agencija Yonhap javila da je Sjeverna Koreja je u srijedu pristupila novoj probi rakete kratkog dometa u Japanskom moru.

Pozivajući se na jedan vladin izvor, agencija je javila da je proba izvršena u 3.30 sati po evropskom vremenu.

Južnokorejske vlasti su odbile potvrditi ispaljivanje rakete.

Pyongyang je 25. maja i 7. juna izveo probu kratkometnih raketa u okviru "rutinskih vojnih vježbi" koje se održavaju svake godine.

Treću probu je 19. juna najavila japanska državna televizija NHK, ali je to južnokorejska vojska demantirala.

Ako bude potvrđena proba rakete, može se zaključiti da je izvedena u jeku posjete inspektora IAEA-e toj zemlji, koji treba da razgovaraju o načinu na koji će komunistički režim provesti denuklearizaciju.