Svijet
0

Inspektori IAEA potvrdili gašenje reaktora u Yongbyonnu

FENA
UN-ovi inspektori potvrdili su da je Sjeverna Koreja ugasila svoj nuklearni reaktor, izjavio je u ponedjeljak šef UN-ove agencije za nuklearni nadzor, u prvom koraku na terenu ka smanjenju nuklearnih ambicija Pjongjanga otkako je međunarodno sporenje počelo krajem 2002.

Sjeverna Koreja je obećala u međunarodnom sporazumu u februaru da će ugasiti reaktor u Yongbyonu i ukinuti svoj nuklearni program u zamjenu za milion tona nafte i političke ustupke. Proces se, ipak, odućio za nekoliko mjeseci zbog posebnog, ali sada već riješenog spora sa SAD-om oko zamrznutih bankovnih sredstava.

Gašenje tokom vikenda potvrdio je desetočlani tim inspektora IAEA-e, saopćio je Mohamed ElBaradei, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju.

"Proces se odvija prilično dobro i imamo dobru saradnju sa Sjevernom Korejom. To je dobar korak u pravom smjeru", izjavio je ElBaradei, govoreći u Bangkoku uoči skupa koji je sponzoriralo tajlandsko ministarstvo nauke.

Reaktor u Yongbyonu, oko 100 km sjeverno od prijestolnice, proizvodi plutonij za atomske bombe: Sjeverna Koreja je obavila probu prve nuklearne eksplozije u oktobru.

U ponedjeljak je Južna Koreja poslala drugu od početnih isporuka od 50.000 tona nafte kao nagradu Sjevernoj Koreji za gašenje reaktora. Prva je stigla u subotu, što je navelo Sjevernu Koreju da ugasi Yongbyon. Druga isporuka krenula je u ponedjeljak, saopćio je južnmokorejski ministar za ujedinjenje Lee Jae-joung.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova sasopćilo je u subotu da sporazum o razoružanju sada zavisi "o praktičnim mjerama SAD-a i Japana, a posebno odustajanja od njihove neprijateljske politike" prema Sjevernoj Koreji.