Svijet
0

Infanticid u Indiji: Kultura koja preferira dječake nije blagonaklona prema djevojčicama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nova studija dala je još dokaza za zabrinjavajuću rodnu diskriminaciju djevojčica u pojedinim azijskim zemljama. Istraživači iz Velike Britanije proučavali su napuštanje beba u jednom od najbogatijih predjela u New Delhiju u Indiji i došli do zaključka da su mnoge napuštene bebe bile djevojčice koje su ubijene.

U zemljama gdje postoji kulturološko preferiranje dječaka česti su selektivni abortusi i ubistva ženskih beba nakon rođenja. Već sada je u mnogim azijskim zemljama broj muškaraca dosta veći od broja žena.

U novoj studiji istraživači su se koncentrisali na autopsije tijela 238 beba pronađenih između 1996. i 2012. godine u Južnom Delhiju, bogatom predjelu indijskog glavnog grada. Trećina beba bila je rođena mrtva, trećina je bila rođena prije vremena, a preostala trećina bila su normalna rođenja.

Većina beba rođenih na normalan način bila je ubijena (77 posto), dok su preostale umrle na druge načine. I dok su umrle bebe imale prilično jednaku rodnu raspodjelu, najveći broj prerano rođenih ubijenih beba bile su ženskog spola.

Istraživači su zaključili da je ovo rezultat kulture koja preferira muške bebe. U Indiji je ova pojava toliko raširena da je ljekarima zabranjeno roditeljima reći spol djeteta. Najnovija studija pokazuje da na štetne običaje nisu imuni ni najimućniji ljudi New Delhija.