Usred ekonomske krize
0

Industrija oružja u SAD-u bilježi rast

FENA
Neposredno prije preuzimanja dužnosti novoizabranog predsjednika Baracka Obame, jedna branša u SAD-u bilježi zastrašujući uspjeh. Industrija oružja ne može da zadovolji želje potrošača.

Prema informacijama Američkog udruženja sportskih strijelaca NSSF, magacini za ručno oružje i poluautomatske lovačke puške su ispražnjeni. Ispitivanja koja su provedena među kupcima pokazuju da mnogi konzervativni Amerikanci strahuju da će s Obamom i demokratskom većinom u Kongresu prodaja oružja biti oštrije kontrolirana.

Novi američki predsjednik je u predizbornoj kampanji stalno naglašavao da bi neizostavno trebalo pomiriti ustavom osigurano pravo na posjedovanje oružja, koje potvrđuje američki identitet kao nacije lovaca i doseljenika, i bolju kontrolu prodaje i kupovine oružja. Obama je naglasio da bi se na taj način onemogućilo da u SAD-u svake godine bude usmrćeno deset hiljada ljudi, među njima veliki broj tinejdžera.

Obama je naglasio da ubuduće ne bi trebalo dozvoliti da ilegalno oružje dospijeva u opasne gradske četvrti i dodao da on kao predsjednik neće dopustiti oduzimanje legalno dobijenog oružja. Ipak, mnogi ljubitelji oružja plaše se da je Obama zapravo protivnik oružja koji je svoje pravo mišljenje iz taktičkih razloga zatajio u predizbornoj utrci, prenio je Deutsche Welle.

„Odbrani slobodu“, „Pobijedi Obamu“, glasile su poruke moćnog američkog lobija oružja - NRA, neposredno pred izbore koji su održani 4. novembra. Kampanja je očito uspjela. Naime, otkako je postalo jasno da useljenjem Baracka Obame Bijela kuća neće dobiti stanara koji je pasionirani ljubitelj oružja oni koji to jesu ispraznili su prodavnice oružja.