Njemačka
0

Industrija neće ukidati radna mjesta u 2009.

FENA
Predstavnici vodećih njemačkih tvrtki najavili su da će se kao svoj doprinos borbi protiv gospodarske krize i recesije u 2009. odreći otpuštanja radnika, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

Prema informacijama agencije Dpa, na zatvorenom sastanku vodećih predstavnika njemačke vlade i gospodarstva u nedjelju navečer u uredu kancelarke Angele Merkel, predsjednik poslovodnog odbora Siemensa Peter Loescher ponudio je vladi kao doprinos industrije borbi protiv prijeteće recesije i porasta nezaposlenosti, odricanje od otpuštanja radnika u sljedećoj godini. Kako se nadalje navodi, prijedlog šefa Siemensa prihvatili su i ostali sudionici sastanaka, među ostalima i šef Deutsche Bank Josef Ackermann te šef Deutsche Telekoma Rene Obermann.

Daljnje mjere bi zajedno s njemačkom vladom i Saveznom agencijom za zapošljavanje trebale biti dogovorene početkom sljedeće godine. Poslodavci bi, kako se saznaje, posebice trebali odustati od otpuštanja i slanja u prijevremenu mirovinu kvalificiranih starijih radnika koji su, kako je naglašeno, unatoč trenutnoj krizi potrebni njemačkom gospodarstvu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, koji je zajedno s kancelarkom Angelom Merkel bio domaćin kriznog susreta s predstavnicima gospodarstva, rekao je uoči jučerašnjeg sastanka da je prvenstveni cilj politike u procesu borbe protiv krize upravo spašavanje radnih mjesta. "Gosina 2009. ne smije biti godina otpuštanja", rekao je Steinmeier, prenijela je Hina.

Savezna agencija za zapošljavanje potvrdila je krajem sedmice prognoze nekih ekonomskih instituta po kojima bi broj nezaposlenih u sljedećoj godini kao posljedica krize mogao porasti za čitav milion te ponovno premašiti granicu od četiri miliona.